Zde může být vaše reklama.

DLOUHÁ VÝLUKA Na Novou Ulici dnes přestaly jezdit tramvaje. Bude to tak do konce roku

Na Novou Ulici dnes přestaly jezdit tramvaje. Bude to tak do konce roku
Na Novou Ulici teď půl roku nepojedou tramvaje

foto: Michal Folta

01. 07. 2024 - 11:18

Radnice v Olomouci oznámila spuštění rekonstrukce podchodu v Brněnské ulici. Tím bude omezeno propojení obou stran frekventované ulice. Dopravní podnik k tomu navíc doplnil, že opravovat se bude také tramvajová trať na Novou Ulici a město chce v Brněnské ulici budovat koordinovaný tah. Pro Olomoučany to znamená dočasné uzavření podchodu a výluku tramvají od července až do konce roku!

Podchod Pionýrská pod frekventovanou Brněnskou ulicí čeká kompletní rekonstrukce. Práce na opravě podchodu začínají v tomto týdnu, hotovo by mělo být do poloviny října. Zhruba dva týdny v červenci a dva týdny v srpnu bude podchod kvůli bouracím pracím a výstavbě nosné konstrukce zcela uzavřený.

Podchod bezbariérově propojuje dvě tramvajové zastávky a je také spojnicí mezi bytovými zónami z ulic Pionýrská a Heyrovského. Nevyhovující stavebně technický stav podchodu si vyžádal jeho kompletní rekonstrukci. „Provede se sanace všech betonových povrchů uvnitř i vně podchodu a rekonstrukcí samozřejmě projde i zastřešení včetně soklových zídek, osvětlení, zvukové majáčky a kamerový systém. Věřím, že právě nové kamery nám pomohou uchovat zrekonstruovaný podchod v co nejlepším stavu po dlouhou dobu a případné vandaly včas odradí,“ říká investiční náměstek primátora města Olomouce Miloslav Tichý.

Oprava si kvůli bezpečnosti vyžádá uzavření podchodu, a to od 8. do 21. července, kdy budou probíhat bourací práce na rampě ze strany od Pionýrské ulice, a poté zhruba na další dva týdny v druhé polovině srpna kvůli výstavbě nosné konstrukce střechy podchodu ve stejném místě. Od začátku prázdnin bude v této lokalitě tramvajová doprava nahrazena autobusovou z důvodu plánované výluky. Přístup k tramvajovým zastávkám v době vyloučení tramvajového provozu tedy nebude potřebný. V době celkového uzavření nebude podchod sloužit ani jako průchozí trasa spojující dvě sídliště po stranách Brněnské ulice. Cestující proto budou muset k překonání frekventované silnice využít podchod u zastávky Fakultní nemocnice. Rekonstrukce podchodu bude stát téměř 24 milionů korun a trvat by měla zhruba do poloviny října.

Od pondělí 1. 7. do úterý 31. 12. se bude také budovat koordinovaný tah Brněnská/Hraniční. Z těchto důvodů bude v úseku Nová Ulice – Okresní soud vyloučena tramvajová doprava.

V souvislosti s investičními akcemi města a v průběhu výluky má dopravní podnik připravenou také stavební akci Modernizace tramvajové trati Nová Ulice - ul. Brněnská, Hraniční. Zahájení stavebních prací je ještě podmíněno vydáním potvrzení o zajištění financování.

TRAMVAJOVÝ PROVOZ

Linky č. 1 a 4 budou nahrazeny kombinovanými linkami s označením X1/4 (trasa Fibichova – Hlavní nádraží – Tržnice – Náměstí Republiky – Hlavní nádraží – Pavlovičky) a s označením X4/1 (trasa Pavlovičky – Hlavní nádraží – Náměstí Republiky – Tržnice – Hlavní nádraží – Fibichova). Obsluhovány budou všechny tramvajové zastávky na trase.

Linky č. 2, 3, 5 a 7 – vedeny ve svých trasách v upravených časových polohách

Linka č. 6 nebude provozována.

AUTOBUSOVÝ PROVOZ

Náhradní doprava bude vedena po trase Náměstí Hrdinů – Nová Ulice – Náměstí Hrdinů výlukovými autobusy X. Po trase obsluhují výlukové autobusy zastávky následovně:

  • Náměstí Hrdinů – tramvajová zastávka
  • Okresní soud – tramvajová zastávka
  • Výstaviště Flora – tramvajová zastávka
  • Wolkerova – autobusová zastávka pro náhradní autobusovou dopravu
  • Fakultní nemocnice – autobusová zastávka linky č. 10
  • Pionýrská – autobusová zastávka linky č. 10
  • Nová Ulice – autobusová zastávka směr Centrum Haná
  • Nová Ulice – autobusová zastávka směr Centrum Haná
  • Pionýrská – autobusová zastávka linky č. 10
  • Fakultní nemocnice – autobusová zastávka linky č. 10
  • Wolkerova – autobusová zastávka pro linku č. 52
  • Výstaviště Flora – tramvajová zastávka
  • Okresní soud – tramvajová zastávka
  • Náměstí Hrdinů – autobusová zastávka označník „G“

Veškeré výlukové jízdní řády budou k dispozici na prodejnách DPMO, a.s., na zastávkových označnících a na webových stránkách DPMO: https://www.dpmo.cz/informace-pro-cestujici/aktuality/?id=670

Od pondělí 1. července do úterý 31. prosince bude z důvodu výluky tramvajové dopravy přesunuta zastávka Nová Ulice směr Pionýrská pro linky č. 10, 16 a 21 cca 50 metrů zpět, k označníku občasné zastávky v jízdním pruhu. Zastávka Nová Ulice (v zálivu) bude obsluhována výhradně autobusovou linkou X a linkami noční dopravy.

Další články