Zde může být vaše reklama.

SKONČIL LETŇÁK? Letní kino v ohrožení: spory dočasně zastavily promítání. Nakonec přišla dohoda

Letní kino v ohrožení: spory dočasně zastavily promítání. Nakonec přišla dohoda

foto: Panda Foto / Zdroj: FB Letní kino Olomouc

20. 06. 2024 - 14:11

AKTUALIZOVÁNO! Jen problém s komunikací, nebo definitivní konec promítání v Letním kině Olomouc? "Po deseti letech od prvních vyvezených kontejnerů a kupy práce s udržováním opravdu historické techniky 35mm projekce KONČÍME," napsali na sociální sítě zástupci spolku Letní kino Olomouc, kteří se o projekce v oblíbeném amfiteátru starají. Druhý spolek, který má celý areál od města pronajatý, chladí emoce a vzkazuje, že jde o nedorozumění. Jak to tedy bude? 

Obou aktérů jsme se zeptali na jejich aktuální postoj, na odpovědi čekáme. Mezitím vycházejme z toho, co veřejně píší na sociálních sítích. Formálně je jádrem problému dodržení požárně bezpečnostního řešení (PBŘ), neformálně si nedobrá komunikace lidí, kteří se kolem dění v "letňáku" pohybují. 

Promítání filmů podle spolku Letní kino Olomouc končí: "Milí diváci, 23 hodin před projekcí pátečního letního kina nám bylo oznámeno, že vstup do amfiteatru bude znemožněn pro vozidla, tedy též pro HZS a první pomoc. Problém s propustností mezi zahradní hospodou a amfiteatrem byl tristní již během prvních projekcí 2024 a neumíme si představit, jak to bude vypadat ještě s postavením velkého stanu pro svatební akci 14. 6. 2024, proto po deseti letech od prvních vyvezených kontejnerů a kupy práce s udržováním opravdu historické techniky 35mm projekce KONČÍME. Vysvětlit to ještě budeme muset Simoně Pekové, Mílu Königovi, Jiřímu Havelkovi, Václavu Marhoulovi, kteří již potvrdili účast na osobním uvedení svých filmů v tomto létě, stejně tak se ruší repríza Oppenheimera 35mm. Děkujeme za Vaše pochopení a děkujeme odvážlivcům, se kterými jsme mohli spolupracovat a kteří bezpečnost provozu areálu ctili - Jardovi Švarcovi, Kači Švarcové, Katce Kohoutové a Jardovi Krátkému a našim letitým promítačům, panu Jíšovi a panu Kubovi z UPOL a legendární pokladní, paní Jíšové. Více snad netřeba. Prosili jsme v rámci tohoto omezení přístupu pouze o platné PBŘ letního kina Olomouc, je-li náhradní úniková trasa oficiální. Jelikož aktuální PBŘ nemáme, abychom omezení předního vstupu za tak krátkou dobu zhodnotili, promítat v této sezóně už nebudeme."

Spolek, který si celý areál od města pronajímá a který v přední části provozuje oblíbenou zahradní restauraci, reaguje na sociálních sítích odmítavě. Prý jde o nedorozumění a nic se rušit a ukončovat nemusí. 

Na FB Letní kino Olomouc Bar / Park čteme: "V první řadě je důležité zdůraznit, že omezení přístupu do amfiteátru pro vozidla, včetně HZS a první pomoci, bylo plánováno pouze na dva dny kvůli krátkodobé instalaci šapitó pro svatební akci. Tato situace byla bohužel nedorozuměním a byla zbytečně zveličena.

Omlouváme se za způsobené nepříjemnosti a rádi bychom uvedli na pravou míru, že rozhodnutí ukončit projekce bylo učiněno unáhleně a bylo zbytečně dramatizováno. Taková reakce není v souladu s profesionálním přístupem, který bychom od všech zúčastněných očekávali. Náš tým jedná v nejlepším zájmu všech návštěvníků, a proto jsme pečlivě plánovali dočasná opatření tak, aby byla zajištěna maximální bezpečnost. Podmínky vstupu do kina a všechna bezpečnostní opatření byla konzultována a připravována v souladu s platným Požárně bezpečnostním řešením (PBŘ) letního kina. Byli jsme připraveni zajistit, aby během krátkodobého omezení byly k dispozici náhradní únikové trasy a všechny bezpečnostní normy byly splněny.
Základním problémem byla pouze krátkodobá instalace šapitó, která dočasně omezila přístup do amfiteátru. Snažili jsme se splnit veškeré požadavky a podmínky podle PBŘ, aby byla bezpečnost našich diváků a návštěvníků zajištěna. Bohužel, toto krátkodobé omezení bylo chybně interpretováno a vedlo k nepřiměřené reakci.
O budoucím promítání filmů chceme jednat a budeme se snažit vykomunikovat s promítačem podmínky tak, aby byl ochoten ze svého stanoviska ustoupit a pokračovat v projekcích.
Ostatní akce mimo filmové projekce, jako jsou různá vystoupení a koncerty, budou pokračovat podle plánu bez jakýchkoli změn."

Prvotní informace o ukončení promítání spustila ohromnou vlnu reakcí, přičemž některé mířily i na radnici. Té sice areál patří, nicméně jej celý pronajímá subjektu, který jej provozuje. Město proto muselo vzápětí vydat i svou reakci: "Rádi bychom vznikající domněnky uvedli na pravou míru. Město Olomouc pronajímá celý areál letního kina včetně restaurace jednomu nájemci. Spor, který nyní uvnitř tohoto spolku vnikl, je opravdu pouze interní záležitostí provozovatele. Ačkoli nás nastalá situace samozřejmě mrzí, v tuto chvíli ve sporu uvnitř spolku nehraje město žádnou roli. Doufáme, že se provozovateli podaří situaci co nejlépe vyřešit. Děkujeme za pochopení a přejeme pěkný den."

Oběma skupinám provozovatelů jsme zaslali dotazy na aktuální stav i budoucí dění v letňáku. O vývoji budeme informovat.

AKTUALIZOVÁNO: Zatímco během prvních dní po vyhrocní sporu jsme ještě byli ujišťváni, že promítání skončilo, ve čtvrtek večer přišla pro fanoušky filmu dobrá zpráva. Obě strany se dohodly a promítání bude!

Prohlášení ze čtvrtka 20. června

Vážení příznivci letního kina Olomouc,
s potěšením vám oznamujeme, že po interních jednáních se podařilo dosáhnout pozitivního výsledku a projekce filmů v letním kině budou pokračovat. Došlo k nedorozumění na obou stranách, jak u týmu filmových projekcí letního kina, tak u týmu provozovatelů letního kina jako celkového areálu, která vedla k unáhleným reakcím. Filmové projekce, které byly ohroženy nakonec proběhnou. První film se bude promítat v pátek 28. 6., další filmy jsou v přípravě. Více v programu.
Naším cílem je nejen poskytovat plnohodnotný program, ale také neustále zlepšovat a rozvíjet prostor Letního kina Olomouc. Chceme být místem, kde se lidé setkávají, odpočívají a užívají si kulturu v krásném prostředí pod širým nebem. Snažíme se oslovit různé cílové skupiny a vytvořit tak prostředí, kde si každý najde to své - ať už je to fanoušek filmu, milovník hudby nebo ten, kdo hledá příjemné místo pro posezení s přáteli.
Společná dohoda nám umožňuje, aby se tyto plány a cíle mohly nadále naplňovat, a my jsme mohli pokračovat v poskytování kulturních zážitků pro širokou veřejnost.
Děkujeme vám za pochopení. A omlouváme za komplikace způsobené jedním komunikačním nedorozuměním.
Těšíme se na vaši návštěvu a na společné zážitky v Letním kině Olomouc.
S pozdravem,
za Spolek Postřeh: Richard Vacula
za Spolek Letní kino Olomouc: Tomáš Adamec a Radka Rennerová

  

Další články