Zde může být vaše reklama.

JEDINEČNÁ ŠANCE Zámek Čechy pod Kosířem otevře běžně nepřístupné prostory

Zámek Čechy pod Kosířem otevře běžně nepřístupné prostory

foto: VMO

11. 09. 2024 - 11:02

Do běžně nepřístupných prostor se mohou podívat návštěvníci Zámku Čechy pod Kosířem. A to u příležitosti Dnů evropského dědictví, které se na zámku konají 14. a 15. září. Milovníky historie a umění provede sám kastelán Martin Váňa, který odpoví na všechny zvídavé otázky a zájemcům představí nejen expozici, ale vezme je také na místa, kam se jindy nedostanou.

 

Klasicistní zámek obklopený anglickým parkem je spjat se šlechtickým rodem Silva-Tarouca. Přítelem uměnímilovné hraběcí rodiny byl slavný český malíř Josef Mánes, který Zámek Čechy pod Kosířem pravidelně navštěvoval. V interiérech je proto organicky zakomponovaná největší sbírka jeho obrazů v ČR.

Kastelánská prohlídka začne v sobotu 14. září v 15.30 a zahrnuje také unikátní stavby v zámeckém parku. „Dny evropského dědictví máme v plánu akcí každoročně. Již tradičně jsou spojené s autorskou divadelní hrou v zámecké oranžerii a bohatým programem, který, jak věříme, naláká nejen nové návštěvníky,“ řekl kastelán Martin Váňa.

Ve stejný den se pak malí i velcí diváci mohou těšit na divadelní představení Krasavec a vlčice. Jedná se o pohádkový příběh s komediálními prvky na motivy francouzské spisovatelky Jeanne-Marie Leprince de Beaumont.

Program v rámci Dnů evropského dědictví bude pokračovat také v neděli. Návštěvníci se mohou opět vydat na komentované prohlídky a podívat se např. na dosud neopravené prostory východního a severního křídla zámku (vč. kaple), sklep a ledárnu. S sebou potřebují baterku a pevnou obuv.

A kdo rád soutěží a plní nejrůznější výzvy, ten si může vyzkoušet QR kvíz ve filmové expozici Svěrákových. Zábavnou formou se tak projde výstavou a dozví se mnoho zajímavých historek z natáčení slavných filmů, jako např. Kuky se vrací, Kolja, Obecná škola. Hanácká ambasáda v prostorách areálu zámku má navíc připraveny dílničky pro děti a prodej výrobků.

Dny evropského dědictví (European Heritage Days) každoročně v měsíci září otevírají nejširší veřejnosti brány nejzajímavějších památek, budov, objektů a prostor, včetně těch, které jsou jinak zčásti nebo zcela nepřístupné. Mottem letošního roku je Památky spojují svět. V České republice se EHD konají pravidelně od roku 1991.

Další články