Zde může být vaše reklama.

NOVÉ VEDENÍ Kraji bude vládnout ANO a SPD, hejtmanem se stane Okleštěk

Kraji bude vládnout ANO a SPD, hejtmanem se stane Okleštěk

foto: ladislavoklestek.cz

28. 09. 2024 - 15:34

Olomouc – Hotovo, konec jednání! Po týdnu si hnutí ANO, které minulý víkend zvítězilo v krajských volbách, vybralo koaličního partnera. Příští čtyři roky bude držet vládu nad Olomouckým krajem Babišova strana společně se sdružením stran SPD, Trikolora, Pro a Svobodní. ANO chtělo vládnout v trojkoalici, kam ještě zvalo Občanskou demokratickou stranu. Té se však nechtělo do spolupráce s SPD, a proto odchází do opozičních lavic, kde bude sedět se Starosty pro Olomoucký kraj, Spojenci 24 s námi a Stačilo.

 

"Dohodli jsme se na povolební spolupráci s SPD, Trikolora, Pro a Svobodnými. Tento subjekt byl nejúspěšnější v jednání s námi a my s nimi hodláme v následujících čtyřech letech ve vedení kraje spolupracovat," oznámil lídr ANO a budoucí hejtman Ladislav Okleštěk. Podle něj mají oba politické subjekty největší průnik svých programů. O tom, kdo obsadí posty náměstků, se bude jednat v dalších dnech. ANO a SPD budou mít v zastupitelstvu pohodlnou většinu 31 hlasů z 55.

Občanští demokraté, kteří byli ještě v pátek ve hře, budou v následujícím období v opoziční stranou. „Představitelé ANO nám nabídli účast na tříčlenné koalici ve složení ANO-ODS-SPD. Tuto nabídku jsme jasně odmítli. Nemůžeme vyměnit naše principy za účast v krajské koalici,“ uvedl šéf krajské ODS Martin Major.

Hnutí ANO po čtyřech letech opět vyhrálo volby v Olomouckém kraji, což předpovídali politologové i ostatní strany. Málokdo ale tušil, že bude vítězství až tak drtivé – Babišova strana pobrala 40 procent hlasů a obsadí 26 křesel v pětapadesátičlenném zastupitelstvu. Lídr kandidátky ANO Ladislav Okleštěk, který řídil kraj do roku 2020, bude znovu hejtmanem.

A jaké byly další výsledky? Starostové pro Olomoucký kraj vedení současným hejtmanem Josefem Suchánkem (9 křesel, 15,3 procenta), Spojenci 24 s námi (6 křesel, 9,62 procenta), SPD, Trikolora, PRO a Svobodní (5 křesel, 9,27 procenta), ODS (5 křesel, 8,62 procenta) a Stačilo (4 křesla, 6,24 procenta). Piráti, kteří se nyní podíleli na krajské vládě, se do zastupitelstva nedostali, stejně jako další strany včetně Socdem nebo Přísahy.

Hnutí Andreje Babiše vyhrálo krajské volby i před čtyřmi lety, získalo tehdy 18 mandátů. Na druhém místě skončila koalice Pirátů a STAN se 13 mandáty. Třetí Spojenci měli 12 zastupitelů, čtvrtá ODS sedm. Do krajské sněmovny se dostala ještě SPD s pěti zastupiteli. Koalici nakonec složili Piráti a STAN se zástupci ODS a Spojenců pro Olomoucký kraj. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získali většinu 32 hlasů. Vítězné hnutí ANO a SPD skončily v opozičních lavicích.

 

 

 

Další články