Fashion Glam Olomouc

VÁLEČNÁ HISTORIE Muzeum zve na modely bojové techniky z Operace Overlord

Muzeum zve na modely bojové techniky z Operace Overlord

foto: P. Burešová

07. 07. 2024 - 22:51

Olomouc – Nevšední výstavu bojové techniky, kterou nasadila spojenecká vojska při vylodění v Normandii za druhé světové války, můžete v podobě modelů vidět až do konce srpna ve Vlastivědném muzeu v Olomouci. Organizátoři si tak připomněli 80. výročí Operace Overlord, která v červnu 1944 otevřela druhou válečnou frontu a výrazně přispěla ke konci války a porážce fašistického Německa.

“Výstava představuje techniku, která se účastnila přímo Operace Overlord, jak samotného vylodění, tak vzdušně výsadkové části a potom i následně bojů v Normandii a západní Evropě. Je to samozřejmě pouze ukázka, nemůžeme to brát jako celkový výčet. Tam bylo těch typů na tisíce," vysvětluje historik a autor výstavy Martin Zdražil. 

Vlastivědné muzeum získalo před časem do svých sbírek rozsáhlou kolekci modelů vojenské techniky. Jedná se o soubor několika desítek kusů leteckých, námořních a pozemních prostředků užitých při vylodění. Širokou škálu spojenecké vojenské techniky bohužel nelze představit v kompletní historické podobě. Řada typů použité techniky nebo jejích variant totiž nikdy nebyla převedena do podoby modelů.

Vystavené předměty jsou v měřítku 1:72, pouze modely pozemní techniky jsou pro lepší názornost v měřítku 1:35. Tyto větší modely pro výstavu zapůjčili soukromí sběratelé.

 

Další články