Zde může být vaše reklama.

Prostějovská opozice tvrdí: Rada města nám bere slovo!

Prostějovská opozice tvrdí: Rada města nám bere slovo!

08. 04. 2016 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Až v pondělí usednou prostějovští zastupitelé do jednací síně, mají na programu jednání, který čítá několik desítek témat, také schválení nového jednacího řádu Zastupitelstva. Podle opoziční TOP 09 rada města usiluje o omezení práva slova pro zastupitele i občany. Co se vlastně změní?

„Dosavadní úprava umožňuje vystupovat zastupitelům, kteří jsou předkladateli návrhů, podle potřeby. Aktuální návrh rady jim umožní pouze jedno vystoupení v délce pěti minut. Pokud takové ustanovení koalice odsouhlasí, bude to další krok směrem k netransparentní správě města,“ kritizuje koaliční návrh lídr opoziční TOP 09 Aleš Matyášek.

Oficiálním důvodem pro změnu jednacího řádu, který prezentovalo vedení prostějovské radnice, však bylo, aby zasedání nepokračovala dlouho do nočních hodin. Návrh primátorky Raškové skončit ve 22 hodin a v jednání pokračovat druhý den ráno tak reagoval na situaci z posledních jednání, která končila hluboko po půlnoci. Změny jednacího řádu jsou ale komplexnější, původní návrh se tak jeví jako pouhá záminka. I tento návrh je však kontroverzní – pokračování zasedání v dopoledních hodinách totiž zamezí pracujícím občanům, aby jednání sledovali. Přímý přenos, který již funguje téměř rok, sleduje pravidelně přes sto lidí a zvýšil povědomí obyvatel o komunální politice.  

Jak se může občan hlásit o slovo, když neví, o čem se bude jednat?

Pozornost budí také skutečnost, že zatímco dříve se občan mohl přihlásit do diskuze do patnácti minut po schválení programu, nyní musí přihlášku podat před jednáním. Nabízí se úvaha, jak se může občan hlásit, když neví, co bude na program schváleno?

Zatímco v Prostějově nyní probíhá debata o tom, jestli zastupitel může mluvit dvě minuty či pět minut, v některých městech časová omezení nejsou a zastupitelé tak nemusí neustále hlídat ubíhající vteřiny.

S navrženým jednacím řádem nesouhlasí ani další opoziční zastupitel František Filouš, který zároveň kritizuje způsob, jakým ke změně řádu dochází. „Nejdřív je třeba obnovit práci komise pro změnu jednacího řádu, jejíž činnost sabotoval její předseda, náměstek Pospíšil. Teprve pak rozhodovat o doporučeních této komise,“ vyjádřil se Filouš pro Hanácký Večerník.

 

PŘEHLEDNĚ

Co se mění v novém jednacím řádu?

* Zatímco dříve mohl předkladatel mluvit pět minut bez omezení počtu vystoupení, nyní může mít takový projev jen jediný

* Z bodě Dotazy a podněty členů zastupitelstva, kdy se občané a zastupitelé mohou ptát radních na co chtějí, je nyní omezení pouze jednoho příspěvku na zastupitele

* Jednací řád neuvádí, že občané mohou promlouvat k zastupitelským „interpelacím“, ač Ministerstvo vnitra v listopadu loňského roku jasně řeklo, že ano

* Pokud jednání neskončí před 22. hodinou, ukončí jej předsedající a bude pokračovat následující den v 9 hodin ráno

* Občan, který chce na jednání vystoupit, se musí přihlásit před zahájením zastupitelstva, po schválení programu je už pozdě

 -jač-

Další články