Zde může být vaše reklama.

MARNÝ BOJ Bobři se z Přerova nestěhují. Vyhráli spor na kraji

Bobři se z Přerova nestěhují. Vyhráli spor na kraji

foto: Město Přerov

08. 09. 2024 - 15:57

Přerov – Malý krok pro bobry z Přerova, velký pro bobří populaci v regionu. Město Přerov vzdalo svůj boj se zvířaty, která loni narušila hráze rybníků na Svrčově. Město rozjelo na začátku letošního roku řízení, na jehož konci mělo být povolení k odlovu zákonem chráněného bobra. Nakonec ale tento boj úředníci vzdávají – odborný posudek totiž jasně konstatuje, že by část jedinců mohla být sice odlovena, ale další by danou lokalitu zase obsadili.

Bobři na Svrčově pobývají už delší dobu, ale na podzim loňského roku se jejich aktivita vystupňovala natolik, že poškodili desítky stromů. Některé bylo nutné ve spolupráci s lesním hospodářem pokácet – hrozila nejen další škoda na majetku, ale i zranění lidí, kteří se zde pohybují. Z obav, aby hlodavci nepoškodili v ještě větší míře i hráze, požádalo město o odlov.

 

„Žádost o odlov bobra evropského byla podána na Olomoucký kraj 31. ledna, zároveň s tímto byla podána žádost o poskytnutí náhrady škody ve výši 63 566 korun, která už byla v červnu městu Přerovu vyplacena,“ popsal náměstek primátora Miloslav Dohnal. Kraj si ovšem vyžádal nezávislý expertní posudek. A ze závěru této analýzy vyplývá následující doporučení: Případný odlov by byl umožněn jen za předpokladu, že půjde o dočasné řešení. „Jinými slovy – pokud by byl bobr odloven, s vysokou pravděpodobností se sem stáhnou další jedinci. Naše úsilí by tak nebylo účinné, proto od tohoto záměru ustupujeme,“ vysvětlil Petr Školoud z přerovského magistrátu.

 

Úředníci po celou dobu monitorují stávající hráze a současně řeší možnosti jejich úprav – a to tak, aby byly v co největší míře ochráněny před činností bobrů. „Tento zvířecí stavební inženýr totiž používá hráze jako skluzavku do vody a je schopen si v nich v řádu několika dnů vyhloubit svou noru. Pokud by se hráz protrhla, byly by škody nedozírné,“ upozornil Školoud.

 

Další články