Zde může být vaše reklama.

POVODNĚ Na území Olomouce teď hrozí problémy hlavně v Chomoutově

Na území Olomouce teď hrozí problémy hlavně v Chomoutově

foto: olomouc.eu

13. 09. 2024 - 14:00

Na úrovni padesátileté vody by se měla udržet v Olomouci hladina Moravy, kterou ovlivňují vydatné deště nejen na území města, ale především v Jeseníkách. Pokud se tato prognóza naplní, dosáhne říční tok úrovně roku 2006. Tu protipovodňová ochrana města unese, rozlití vody do krajiny hrozí v tuto chvíli pouze v Chomoutově. Olomouc také spouští bezplatnou povodňovou linku 800 606 800.

Olomoucká radnice vydala v pátek v poledne řadu aktuálních zpráv. Příští jednání povoňové komise bude v sobotu ráno. 

Nejvíce zasaženou částí Olomouce by podle momentálních prognóz měl být Chomoutov, kam bude nyní směřovat protipovodňová ochrana, včetně pytlů s pískem. Obyvatelé Chomoutova by se měli zaměřit především na ochranu majetku v podzemních prostorech domů a zvážit i přeparkování vozidel. Totéž se týká i zahrádkářské oblasti nad Černovírem. Riziko zatopení sklepů a suterénů však hrozí ve všech městských částech.

„Nikdo nemáme křišťálovou kouli, takže jde samozřejmě pouze o prognózy, které budeme postupně zpřesňovat okamžitě, jakmile budeme vědět víc. Rozhodující bude sobota, kdy má spadnout nejvíce srážek. V sobotu ráno znovu zasedne protipovodňová komise a opět budeme o výsledku jednání veřejnost informovat,“ uvedl primátor Olomouce Miroslav Žbánek.

PRVNÍ STUPEŇ SE OČEKÁVÁ V SOBOTU, TŘETÍ V NEDĚLI RÁNO

Stávající deště ovlivňují výšku hladiny řeky Moravy. Za posledních 24 hodin spadlo v Jeseníkách přibližně 50 mm srážek, na zbytku sledovaného území pak cca 40 mm srážek. Srážkoměry v Javorníku, Vidnavě a Jeseníku ukazují hodnoty okolo 50 mm srážek, povrchová voda z této oblasti ztéká do toků Javornický potok, Vidnava a Bělá, které dále odtékají na polské území.

Hladiny vodních toků ve sledovaném regionu jsou převážně mírně rozkolísané. Během pátku se očekávají zpočátku pozvolné vzestupy hladin vodních toků. Výrazné vzestupy by měly nastat především v sobotu, kdy budou hladiny vodních toků stoupat nad hranici stupňů povodňové aktivity. Na většině území se předpokládá, dle stávajících modelů, překročení třetího stupně povodňové aktivity. Na Jesenicku v profilu Šumperk na toku Desná bude překročen třetí stupeň povodňové aktivity v noci ze soboty na neděli. „Na řece Moravě v profilu Moravičany bude první stupeň povodňové aktivity překročen v sobotu okolo poledne, třetí stupeň povodňové aktivity pak nedříve v sobotu ve večerních hodinách. V Olomouci očekáváme dosažení prvního stupně povodňové aktivity nejdříve v sobotních odpoledních hodinách a podle stávajícího modelu by měl třetí stupeň povodňové aktivity nastat v neděli v brzkých ranních hodinách,“ hodnotí stávající hydrologickou situaci tajemník povodňové komise města Olomouce Jan Langr.

Podle odborníků by třetí stupeň povodňové aktivity neměl v Olomouci představovat významné riziko, pouze může docházet k lokálnímu zaplavování níže položených sklepů či suterénních prostor. „Podle aktuálního modelu by mělo v Olomouci dojít ke kulminaci na úrovni vodní hladiny asi pět metrů v profilu Nové Sady, což by díky aktuální úrovni protipovodňových opatření v Olomouci mělo město snad zvládnout bez vážných dopadů. Upozorňujeme však, že se situace může průběžně měnit, rozhodne, až jaký úhrn srážek naprší do sobotního rána,“ říká primátor Žbánek.

VYKLÍZÍ SE NÁPLAVKA, OČEKÁVÁ SE I SILNÝ VÍTR

V prostoru olomoucké náplavky probíhá demontáž mobiliáře a chystá se její uzavření. Pracovníci odboru ochrany společně s technickými službami a kolegy z odboru dopravy jsou v pohotovosti a sledují další kritická místa jako třeba myší díru v městské části Bělidla a níže položené cyklostezky.

Příští jednání povodňové komise města a ORP Olomouc je stanoveno na sobotu v 10 hodin, Zástupci povodňové komise města zhodnotí aktuální situaci a predikci vývoje na vodních tocích a vydají odpovídající doporučení pro občany města.

Očekává se silný severní až severozápadní vítr s nárazy 15 až 25 m/s (55 až 90 km/h), na horách na severu a severovýchodě území kolem 30 m/s (kolem 110 km/h). Je možné poškození stromů a lesních porostů, možné menší škody na budovách. Nebezpečí úrazu uvolněnými předměty a zlomenými větvemi, možné komplikace v dopravě.

Situaci na vodních tocích a hydrometeorologickou předpověď nadále monitoruje havarijní služba odboru ochrany magistrátu města Olomouce. Situace bude průběžně upřesňována.

Aktuální i očekávaný vývoj situace v Olomouci sledujte na webu a sociálních sítích města. Bližší informace o situaci na vodních tocích najdete na webu Povodí Moravy, vývoj počasí můžete sledovat na webu Českého hydrometeorologického ústavu.

Od pátečních 14 hodin je k dispozici rovněž bezplatná povodňová infolinka. Na telefonním čísle 800 606 800 můžete každý den, včetně víkendu, od 7 do 21 hodin získat veškeré důležité informace.

DOPORUČENÍ KE ZMÍRNĚNÍ NÁSLEDKŮ JEVŮ:

  • Odstraňte, ukliďte nebo upevněte všechny věci v okolí stavby, které by mohla voda odnést.
  • Zjistěte dopředu, kde se nacházejí uzávěry vody a plynu a jak je v případě evakuace rychle uzavřít, jak vypnout pojistky. Elektrické spotřebiče, které zrovna nepoužíváte, odpojte od elektrické energie.
  • Pokud je to možné, drahý nábytek a cennosti přestěhujte do vyšších pater. Škody u nepřipraveného domu mohou být až desetkrát vyšší než u domu, který je vyklizený a připravený na příchod povodně.
  • Připravte si pytle s pískem a těsnící folie a zajistěte si ucpávky kanalizace a odtoku toalety.
  • Zabezpečte chemické látky, které by mohly případně kontaminovat vodu a životní prostředí.
  • Ujistěte se, že jsou odtokové kanály a drenáže čisté a funkční.

Další články