Zde může být vaše reklama.

PREVENTIVNÍ OPATŘENÍ Kvůli výstrahám meteorologů a riziku povodní se na radnici sejde komise

Kvůli výstrahám meteorologů a riziku povodní se na radnici sejde komise

foto: Archiv redakce

11. 09. 2024 - 19:56

Kvůli nepříznivým prognózám ve vývoji počasí a očekávanému silnému dešti zasedne ve čtvrtek ráno povodňová komise města Olomouce, aby vyhodnotila dostupné informace a přijala opatření ke zvládnutí případné krizové situace. 

„Scénáře a předpovědi vypadají hrozivě, ale zatím opravdu nedokážeme říct, jak bude víkend v Olomouci vypadat. Odhadovat můžeme zhruba s předstihem dvou dnů, ale dokud nezačne pršet v Jeseníkách, bylo by to jen hádání. Ve chvíli, kdy se zkomplikuje situace na vodních tocích v Jeseníkách, budeme mít s předstihem dvanácti až osmnácti hodin poměrně jasnou představu o tom, co hrozí Olomouci,“ vysvětluje vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr. „Povodňovou komisi svoláváme i proto, aby se všechny složky zapojené do případného krizového scénáře navzájem informovaly o své připravenosti a o dalších krocích,“ dodává.

V souladu s povodňovými plány už nyní probíhají přípravy městských společností a organizací, například kontrola kanalizace, vpustí, aktivace pracovních pohotovostí, příprava protipovodňového materiálu i příprava techniky a aktivace hasičských jednotek.

Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pro velkou část České republiky. Konkrétně pro Olomucko platí od půlnoci 12. září do půlnoci 16. září. Výstraha varuje před extrémními srážkami, přičemž za čtyři dny by mohlo jít celkem o 25 centimetrů srážek, a před povodňovým nebezpečím. Podle výstrahy mohou hladiny řek překračovat i třetí stupeň povodňové aktivity. 

Další články