Fashion Glam Olomouc

LED PRO MEDVĚDY Jak se chladí zvířata v zoo? Sprchy, bazény, ledové míče

Jak se chladí zvířata v zoo? Sprchy, bazény, ledové míče

foto: Milan Kořínek

10. 08. 2024 - 06:57

Olomouc – Třicetistupňová vedra jsou nepříjemná nejen lidem, ale také řadě zvířat chovaných v zajetí, která pocházejí ze severských destinací, vysokých hor nebo chladných oblastí naší planety. Ošetřovatelé v olomoucké zoo na Svatém Kopečku na ně v horkém létě rozhodně nezapomínají a snaží se je chladit mnoha způsoby. Naposled vyrobili obří ledové koule s ovocem pro medvědy baribaly.

 

 

„Nejprve jim fungovaly jako kopací míč, později jejich povrch narušili silnými drápy a postupně se dostali k oblíbeným dobrotám, “ uvedl Milan Kořínek ze správy zoo, který medvědy při hrátkách fotil.

A jak snášejí tropická vedra ostatní zvířata, v jejichž původních domovinách vystoupí v létě teploty občas maximálně na dvacet stupňů? „Pro některá zvířata vyrábíme ledové koule, do nichž zamrazujeme ovoce. Lamy stříháme, tygr si rád vleze do bazénu, vlk do nory, sobi se během letních dnů s vysokými teplotami sprchují. Nezbytné je zvířatům poskytnout dostatek stínu - ať už v podobě vysázených stromů, či vybudováním přístřešků,“ popsala mluvčí zoo Iveta Grónská.

 

Další články