Zde může být vaše reklama.

ROZMARY POČASÍ Vytopené domy a lokální záplavy. Další bouřka zasáhla Olomoucko

Vytopené domy a lokální záplavy. Další bouřka zasáhla Olomoucko

foto: HZS Olomouckého kraje

27. 06. 2024 - 10:01

AKTUALIZOVÁNO Na Černé cestě v Olomouci, ve Velkém Týnci, v Grygově a na dalších místech zažívali včera večer lidé dramatické chvíle. Mimořádně silný přívalový déšť nestačila absorbovat kanalizace a voda se valila do sklepů. Vítr přitom lámal stromy a trhal střechy. Hasiči vyjížděli celkem ke 248 událostem, náprava následků se odehrává ještě ve čtvrtek dopoledne. 

Výrazná bouřková fronta zaměstnala ve středu 26. června večer a v noci profesionální i dobrovolné hasiče. Velmi komplikovaná situace nastala v obci Velký Týnec, kde se po několika týdnech opakovala lokální záplava. Hasiči zasahovali během večera a noci u 248 událostí!

„Aktuálně ještě stále odstraňujeme následky večerních bouřek,“ uvedla dnes ráno mluvčí profesionálních hasičů Lucie Balážová. „Celkově jsme zasahovali u 248 událostí v kraji, ovšem nejvíce zasažené okresy byly Olomouc se 106 případy a Přerov s 82 případy.“ Hasiči čerpali v 99 případech vodu ze sklepů, garáží i rodinných domů. Museli si poradit také s osmaosmdesáti spadlými stromy, které ležely na silnicích. Urychlený zásah byl nutný také u dalších nebezpečných stavů, jako jsou utržené střechy, ucpané propustky a kanalizační vpusti.

Největší počet problémů hlásily obce Bělotín a Černotín na Přerovsku a Grygov a Velký Týnec na Olomoucku. „V samotné Olomouci pak bylo zasaženo opět sídliště na Černé cestě,“ dodala Lucie Balážová. Na sídlišti hasiči odčerpávali ve dvou vchodech panelového domu vodu ze zatopených sklepů.

Další články