Fashion Glam Olomouc

POZOR PŘI KOUPÁNÍ Dva utonulí. Jeden muž zahynul v lomu, druhý se utopil na Poděbradech

Dva utonulí. Jeden muž zahynul v lomu, druhý se utopil na Poděbradech

foto: ZZS Moravskoslezského kraje

31. 08. 2024 - 11:36

Ve čtvrtek a v pátek se odehrály dvě tragédie při koupání v přírodních koupalištích. Nejprve zahynul muž v zatopeném lomu Olšovec, následně zemřel další muž na olomouckých Poděbradech. 

 

Ve čtvrtek krátce před 16. hodinou dostala policie oznámení o postrádání kamaráda, který se jel v dopoledních hodinách vykoupat do lomu poblíž  obce Olšovec. Na břehu se našly jeho osobní věci včetně kola, jenže jejich 46letý majitel se ve vodě ani v blízkém okolí nenacházel.

Na místo se dostavily hlídky včetně psovoda, které propátraly okolí lomu, ale bezvýsledně. Mezitím hasiči pátrali po muži ve člunu na hladině. Nkonec byli přivoláni i policejní potápěči, kteří muže, bohužel již bez známek života, našli krátce před 20. hodinou pod hladinou. Z důvodu řádného prošetření celé události byly zahájeny úkony trestního řízení pro trestný čin usmrcení z nedbalosti.

K druhému úmrtí při koupání došlo v pátek na Poděbradech u Olomouce. "Krátce před polednem jsme přijali oznámení o topícím se muži na přírodním koupališti Poděbrady u Olomouce. Na místo se neprodleně dostavili policisté, kteří muže během pár minut nalezli pod vodní hladinou," popsala průběh události policejní mluvčí Petra Vaňharová. "Po vytažení u něj zahájili okamžitou resuscitaci, ve které pokračovali zdravotníci. I přes veškerou snahu nakonec konstatovala zasahující lékařka u devětatřicetiletého muže smrt. " Policisté nezjistili žádné podezřelé skutečnosti, které by poukazovaly na cizí zavinění. Přesné příčiny a okolnosti tragické události jsou nyní předmětem dalšího šetření.

Zdravotnická záchranná služba varuje před rizikovým chováním při koupání. Co by měli lidé u vody dělat a čeho by se měli naopak vyvarovat? Hlídejte u vody svoje děti, nepřeceňujte vlastní síly, neskákejte do vody v neznámých místech, nechoďte se koupat po té, co jste požili alkohol, neplujte do dráhy lodím, dodržujte pravidla při hrátkách na vodních atrakcích, nepodceňujte rizika vody a neplavte, jste-li rozpálení, unavení nebo bezprostředně po jídle. 

.

Další články