Zde může být vaše reklama.

V Olomouci zatím klid Záplavy na Jesenicku, hlavní přívaly deště se čekají během dneška

Záplavy na Jesenicku, hlavní přívaly deště se čekají během dneška

foto: HZS OK

14. 09. 2024 - 11:08

Olomouc – Povodňová situace v celém Olomouckém kraji se v průběhu noci z pátku 13. na sobotu 14. září začala měnit. Některé řeky a potoky dosáhly třetích stupňů povodňové aktivity a v terénu je již 40 jednotek hasičů. Jen za pátek evidovali hasiči 220 zásahů, během noci a dnešního rána pak vyjížděli k dalším desítkám případů. Situace v Olomouci a okolí je zatím klidná, krizové štáby čekají, jak silná bude další vlna dešťů v Jeseníkách, která ovlivní přítoky řeky Moravy.

Nejvíce zásahů mají hasiči na Jesenicku, a to v obcích podél toku Bělé a Vidnavky: Mikulovice, Písečná, Bělá pod Pradědem, Jeseník a Žulová. Hasiči čistí koryta řek od naplavenin a propustky, aby voda mohla v korytech odtékat. Na některých místech čerpají laguny, které by mohly ohrozit domy. V Mikulovicích a České Vsi se již vylila Bělá z koryta,“ informovala mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

Třetí stupeň povodňové aktivity je dnes kromě Bělé v Mikulovicích také na Černém potoce ve Velké Kraši, Stříbrném potoce v Žulové a na Vidnavce ve Vidnavě. Klidnější situace je zatím na šumperské straně Jeseníků. Vodohospodáři od pátku vypouštějí spodní nádrž elektrárny Dlouhé stráně. Dobrovolní i profesionální hasiči chystají mobilní protipovodňová hrazení , čistí se propustky i okolí toků, odstraňují se velké překážky, jako jsou například lávky či mosty. „Zaznamenáváme v této souvislosti zásahy, kdy jsme například z toku odstranili spadlé stromy vlivem podmáčené půdy,“ doplnila Balážová.

Olomoucká radnice již informovala občany, jaká opatření mají učinit na ochranu před velkou vodou. Záplavy by podle informací hydrometeorologů neměly město ohrozit, komplikace se zatím očekávají v oblasti Chomoutova. Dnes by měla řeka Morava ve městě dosáhnout prvního stupně, třetí se očekává během zítřka. Deště a bouřky na horním toku řeky ale mohou situaci změnit.

V areálu technických služeb ulici v Libušina je pro Olomoučany stále k dispozici písek a pytle, kterých zájemci dostanou maximálně 10 kusů na osobu. Množství písku na osobu omezeno není, nad 10 kusů lze tedy plnit do vlastních pytlů. Podmínkou zůstává trvalé bydliště nebo nemovitost v Olomouci.

Další články