Fashion Glam Olomouc

INFORMACE O KRAJI Vše na jednom místě. Data mohou využívat všichni

Vše na jednom místě. Data mohou využívat všichni

foto: Olomoucký kraj

14. 08. 2024 - 18:31

Olomouc - Všechna důležitá data související s působením Olomouckého kraje najdou lidé od začátku měsíce na novém krajském webu DATAOK.CZ. Na jednom místě tak mohou čerpat informace ze školství, zdravotnictví, průmyslu a dalších oblastí veřejného života. Hejtmanství nabízí data ke stažení a neomezenému využití soukromým osobám, ale i podnikatelům nebo firmám.

Projekt vychází z doporučení Digitální a informační agentury, která působí jako koordinátor otevřených dat. Některá data a informace na Datovém portálu pochází z Českého statistického úřadu, jiná vznikají přímo na kraji. Především jsou ale webové stránky velmi přehledné a lidé se v nich snadno zorientují,“ uvedl Josef Suchánek, hejtman Olomouckého kraje.

Web prezentuje data a informace rozdělené do dvanácti tematických oblastí působení: Kraj a krajský úřad, Území a rozvoj, Ekonomika a investice, Dotace, Lidé a bydlení, Sociální služby, Zdravotnictví, Vzdělávání, Doprava, Kultura a cestovní ruch, Životní prostředí a Bezpečnost. Zájemci se tak dozví například vše o hospodaření kraje, jak fungují jeho sociální služby, kolik peněz rozdělilo hejtmanství na dotacích, kterak úspěšní byli policisté při řešení kriminality, a dokonce i to, jak se v regionu projevuje klimatická změna a jak moc zde pršelo.

Olomoucký kraj patří mezi pět prvních hejtmanství, která datový portál spustila. Na webu DATAOK.CZ můžou čerpat informace například podnikatelé při plánování investic, spolky, které budou chtít vylepšit život v regionu, nebo poskytovatelé různých veřejně prospěšných služeb. Olomoucký kraj plánuje Datový portál neustále rozvíjet a postupně přidávat další významná data nebo informace z různých oblastí k neomezenému využití široké i odborné veřejnosti.

 

 

Další články