Fashion Glam Olomouc

DRAVCŮM SE DAŘÍ Sokoli v Jeseníkách letos vyvedli 32 mláďat

Sokoli v Jeseníkách letos vyvedli 32 mláďat

foto: Petr Šaj

06. 08. 2024 - 07:59

Jeseník – Velmi vydařenou sezónu zažívá populace sokolů stěhovavých v nejvyšších moravskoslezských horách Jeseníkách. Letos tu dravci zahnízdili po čtyřiadvacáté a vyvedli 32 mláďat. Sokol je v Jeseníkách tradiční predátor, v druhé polovině minulého století se však kvůli chemizaci zemědělství jeho počty snížily na minimum.

"Poslední roky ukazují, že jesenická sokolí populace je poměrně stabilní. Důležité je, že se výrazně nemění počet hnízdících párů. Letos sice během sezóny přišly o život čtyři dospělé samice, věříme ale, že tak silná populace se s tímto zásahem do příštího roku vyrovná. Nad jesenickými hřebeny létá dostatek nezadaných ptáků, kteří jsou předpokladem pro vytváření nových hnízdních párů,“ vysvětluje Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ĆR.

Při monitoringu sokolích hnízd pomáhají ochráncům fotopasti s okamžitým přenosem. Díky nim tak letos poprvé zdokumentovali ulovení sokola výrem velkým, jehož kořistí se stala samice sedící na vejcích. Ve dvou dalších případech ulovila samici kuna, která je v Jeseníkách nejčastějším predátorem. A jedna samice pravděpodobně uhynula po souboji s jinou sokolicí, domnívají se ornitologové.

„Sokoli jsou v době hnízdění velmi citliví na rušení. Na dvou místech, kde se obvykle pohybuje více lidí, jsme letos instalovali informační tabule. Děkujeme všem návštěvníkům, kteří pokyny respektovali a přispěli tak k úspěšnému vyvedení mláďat,“ dodává Petr Šaj. Sokol si hnízdo nestaví. Nejčastěji obsadí skalní výklenek či staré krkavčí hnízdo na skále. Pokud jsou ptáci během hnízdění rušeni, mnohdy hnízdo opustí. Mláďata zůstávají na hnízdě zhruba sedm týdnů.

Sokol stěhovavý je velký zhruba jako vrána a dožívá se až dvaceti let. Živí se převážně ptáky do velikosti holuba, které loví za letu. Při útoku přitáhne křídla k tělu a střemhlavým letem v podstatě padá na kořist. Sokoli, kteří se u nás vyskytují v zimě, často přilétají ze Skandinávie. Ti, kteří u nás hnízdí, část zimy tráví v jižní Evropě.

Ve druhé polovině minulého století počty sokolů drasticky poklesly, především kvůli nadměrnému používání pesticidů a dalších chemikálií v zemědělství. Postupně se do naší krajiny díky důsledné ochraně vracejí a v České republice hnízdí každoročně více než stovka párů. 

 

 

Další články