Fashion Glam Olomouc

VOSY, VČELY, SRŠNĚ Přes 320 výjezdů. Hasiči letos častěji likvidují bodavý hmyz

Přes 320 výjezdů. Hasiči letos častěji likvidují bodavý hmyz

foto: HZS OK

07. 08. 2024 - 08:57

Olomouc - Vosy, včely, sršně. V posledních měsících výrazně vzrostl ve statistikách hasičů Olomouckého kraje počet výjezdů v souvislosti s agresivním bodavým hmyzem. Násobně také poskočily asistence záchranářů proti loňskému roku. Vedení hasičů ale upozorňuje, že pohotovostní jednotky tu nejsou od toho, aby zasahovaly na každé soukromé půdě, zahradě nebo u dutiny stromu.

„Například v pondělí jsme likvidovali sršní hnízdo ve školce v Arbesově ulici v Olomouci nebo v Domově Paprsek v Olšanech na Šumpersku. Od začátku letošního června jsme vyjeli už k více než 320 podobným událostem. Přitom za stejné období v roce 2023 jsme řešili bodavý hmyz jen u 95 zásahů. Krajské operační středisko přijímá v těchto dnech desítky oznámení denně. Vyjíždíme však jen v opodstatněných případech,“ upozornila mluvčí krajských hasičů Lucie Balážová.

A kdy tedy horkou linku volat? „Zasahujeme v případech, kdy je roj včel, vosí či sršní hnízdo na veřejných místech (úřady, parky, školy, školky atd.), popřípadě se usídlí v místě, kde by mohl bodavý hmyz ohrozit alergika. Naopak v případech, kdy nehrozí nebezpečí (roj je například na odlehlém místě v zahradě, na neobývané budově atd.), se o likvidaci postará specializovaná firma,“ uvedla Balážová.

Lidé si mohou firmy najít ve vyhledávačích, případně požádat operační středisko hasičů o kontakt. Další možností je také přímo kontaktovat místní jednotku dobrovolných hasičů, která může se včelami rovněž pomoci.

A jak se vlastně zásah provádí?

  • hasiči mají bílou kombinézu, kuklu a rukavice
  • důležité je zjistit velikost roje, případně hnízda
  • hmyz lze odchytávat pouze tehdy, když není rozlítaný (ráno nebo večer)
  • roj (hnízdo) se poté vezme do igelitového pytle, odstřihne se a zlikviduje
  • v případě, že roj nejde umístit do pytle, je odsát motorovým vysavačem

Další články