Zde může být vaše reklama.

STÁDO NAD OVČÁRNOU Pod Pradědem se po desítkách let znovu pasou ovce

Pod Pradědem se po desítkách let znovu pasou ovce

foto: APOK

13. 06. 2024 - 14:06

Jeseníky – V nejpřísněji chráněné oblasti oblasti Jeseníků, v okolí Petrových kamenů nedaleko Pradědu, se po osmi desítkách let znovu pasou ovce. Ochránci přírody si od ovčího stáda slibují, že přispěje k obnově původních vzácných rostlin, které vytlačilo borůvčí a další konkurenčně zdatnější druhy. Odolný druh zvířat, který musí v nejchladnější části republiky čelit extrémním výkyvům počasí, budou hlídat pastevci a psi od června do konce září.

„Přepásání horských holí pomůže zdejším vzácným rostlinám jako je třeba zvonek vousatý, jestřábníky, zvonky, sasanky narcisokvěté, violky a některé druhy orchidejí, které odtud kvůli změnám v hospodaření téměř vymizely. Volná pastva je nejlepším způsobem péče o horské trávníky, rostliny a živočichy, kteří jsou na nich doma. Tuto tradici obnovujeme po osmdesáti letech,“ řekl Jindřich Chlapek z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. 

Pastvu má pod patronátem spolek Stránské ze Stránského u Rýmařova, který zajistí pastevce s ovčáckými psy. Majitel lyžařského areálu Figura poskytl zázemí pro pastevce, Lesy ČR a chata Ovčárna pozemky a krajský úřad Moravskoslezského kraje svižně vydal potřebné povolení pro pastvu na lesních pozemcích.

„Zcela klíčová ovšem byla ochota a chuť farmářů ze Stránského pobývat na horách s ovcemi za každého počasí. Zvolené plemeno ovcí je valaška, odolná a houževnatá ovce do drsných horských podmínek,“ dodává Chlapek. Stádo tvoří 28 dospělých ovcí a devět jehňat. O jejich organizaci a případnou ochranu před vlky se starají border kolie a briard.

Pastva doplňuje sečení v rámci rozvíjející se péče o alpínské bezlesí v oblasti Pradědu k záchraně vzácných a ohrožených druhů rostlin. Napomůže obnově druhové pestrosti vysokohorských trávníků. Na tom, že je hospodaření na holích potřeba obnovit, se shodují odborníci z nejrůznějších výzkumných institucí – botanici i zoologové. Návštěvníci by v tomto území měli mít psy na vodítku, aby nedocházelo ke střetům s ovčáckými psy, kteří u stáda pracují. 

Další články