Zde může být vaše reklama.

ZOPAKUJE SE ROK 1997? Olomouc i celý kraj se chystají na povodně

Olomouc i celý kraj se chystají na povodně

foto: pixabay.com

12. 09. 2024 - 18:36

Olomouc – Zopakují se ničivé povodně z roku 1997, které nadělaly škody za stovky miliónů korun a připravily o život pět desítek lidí? Takové otázky si nyní klade řada pamětníků katastrofy z Hané i Jeseníků. Že bude situace velmi vážná, varují meteorologové i povodňové komise v jednotlivých městech, obcích i na hejtmanství. Podle předpovědních modelů má od pátku do neděle nejvíce pršet na Jesenicku a Šumpersku, což v 90. letech přineslo obrovskou povodňovou vlnu i do níže položených oblastí.

„Očekáváme, že situace bude vážná, modely meteorologů předpovídají zejména na Jesenicku na řece Bělá stoletou vodu. Apeluji na občany, aby dbali pokynů zasahujících složek a sledovali ověřené informace na webu, sociálních sítích a v médiích,“ varoval dnes hejtman Olomouckého kraje Josef Suchánek po zasedání krajské povodňové komise.

Všechny obce v kraji podle něj začaly provádět možná protipovodňová opatření jako jsou odstraňování překážek z vodních toků, stavění provizorních hrází z pytlů s pískem v místech rozlivu řek, monitorování skladů dřeva a přeparkování vozidel z bezprostřední blízkosti vodních toků, aktivace soukromých firem s použitelnou technikou a další.

Nejintenzivnější déšť se očekává v oblasti Jeseníků, kde by mohlo do neděle napršet více než 300 milimetrů srážek.  Extrémní deště budou postupně naplňovat koryta řek, po jejich nasycení může docházet k rozlivům do okolí. Meteorologové také varují před velmi silnými větry, které mohou způsobit pády stromů a přerušit elektrická vedení.

Na velkou vodu se připravuje také Olomouc. Magistrát uvedl do pohotovosti hasičské jednotky, technici kontrolují propustnost kanalizačních vpustí, Povodí Moravy odváží ze svých staveb techniku a také uzavřelo olomouckou náplavku. Město rovněž počítá s použitím mobilních hrází, s využitím vozidel MHD pro případnou evakuaci obyvatel a zřízením krizové telefonní linky.

Klíčové informace o tom, co Olomouc čeká, budou zřejmě k dispozici až v sobotu – podle toho, kolik srážek spadne na moravské straně Jeseníků. Tehdy nejdřív bude jasnější, jak velká bude povodňová vlna a zda bude nutné evakuovat lidi, materiál automobily a další. „Proto apelujeme na občany i firmy, aby se na možný krizový scénář připravili,“ vyzývá vedoucí odboru ochrany olomouckého magistrátu Jan Langr.

Politici ubezpečují, že po zkušenostech z roku 1997 jsou všechny složky na povodeň dobře připraveny a bude fungovat také řada protipovodňových opatření.

 

Doporučení pro občany:

  • Zamyslet se nad tím, jak postupovat, pokud nastane krizový scénář.
  • V níže položených lokalitách se připravit na možný příchod povodně.
  • Zajistit majetek zejména ze sklepních a přízemních prostor.
  • Při silném dešti dostatečně snížit rychlost jízdy autem, hrozí snížená viditelnost, riziko
  • Při déletrvajícím dešti může dojít k průtoku vody přes komunikace,
    k jejich zatopení nebo podemletí, případně k sesuvům půdy.
  • Zhoršený odvod srážkové vody kanalizací – voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti, komunikace, může omezit lidskou činnost a působit škody v krajině a na majetku.
  • Parkovat vozidla na výše položených místech.
  • Je nezbytně nutné se vyvarovat veškerých aktivit v korytě vodních toků
    a případně v zaplavených územích.
  • V případě povodně se vyhnout kontaktu s povodňovou vodou a jejími usazeninami - mohou být kontaminovány.

 

Další články