Fashion Glam Olomouc

STOPKA TURISTŮM Jdete na Rešovské vodopády? Úřady zavřely cesty, hrozí pád stromů

Jdete na Rešovské vodopády? Úřady zavřely cesty, hrozí pád stromů

foto: Aleš Langer

03. 08. 2024 - 21:01

Uničov - Dvě značené turistické cesty nad Rešovskými vodopády budou od pondělí 5. srpna pro návštěvníky uzavřeny. Zákaz vstupu se dotkne červené i zelené trasy - od vodopádů po severní hranici národní přírodní rezervace. Červená směřuje do Tvrdkova a zelená do Horního Města. Důvodem je akutní nebezpečí pádu schnoucích stromů a z toho vyplývající ohrožení zdraví návštěvníků. Vodopády zůstávají přístupné z jižní strany – od Fialova mlýna. 

 

 

„Rozhodnutí o zákazu vstupu je vydáno s platností na tři měsíce. Snahou všech zúčastněných však bude, aby se nebezpečná situace vyřešila co nejdříve. Jakmile bude oblast bezpečná, dojde ke zrušení zákazu vstupu a o této skutečnosti budeme veřejnost bezodkladně informovat,“ uvedl místostarosta Uničova Aleš Langer. Nebezpečná situace panuje právě na hranici pozemků ve vlastnictví města Uničova a Lesů České republiky. Město i státní podnik proto na jejím řešení úzce spolupracují.

Kolem cest bude pokáceno zhruba 400 nebezpečných stromů, polovina na pozemcích Uničova a polovina na pozemcích ve správě lesů. Na stavu dřevin se z části podepsala kůrovcová kalamita minulých let a z části jde o zhruba 150 let staré smrčinové porosty, u kterých v důsledku extrémního počasí posledních týdnů - například po vydatných deštích nebo silném větru - hrozí pád.

Největší nebezpečí panuje v soutěsce potoka Huntavy, kudy vedou obě značené trasy. Chtěl bych proto apelovat na návštěvníky, aby do těchto míst v zájmu vlastní bezpečnosti respektovali vydaný zákaz vstupu,“ dodal místostarosta Uničova Aleš Langer.

Je třeba připomenout, že celá oblast je národní přírodní rezervací. To znamená, že v těchto místech je obecně dovolen pohyb výhradně na značených cestách. Vstupovat mimo stezky a procházet lesem je zakázáno. Přístup k Rešovským vodopádům z jižní strany – od Fialova mlýna – zůstane zachován. Lidé tak mohou i nadále navštěvovat alespoň poslední a nejatraktivnější část vodní kaskády, desetimetrový vodopád. K němu se dostanou značenými trasami z Rešova či z Valšovského Dolu.

 Národní přírodní rezervace Rešovské vodopády chrání hluboké údolí se skalními soutěskami, vodopády, tůněmi a peřejemi. V lese se na prudkých svazích daří jedli bělokoré, zajímavá jsou mechová společenstva stinných skal, vlhkých balvanů a padlých kmenů. Samotné vodopády tvoří asi 200 metrů dlouhá a zhruba 10 metrů široká kaňonovitá soutěska, jejíž stěny se tyčí do výšky 20 metrů. Potok Huntava zde postupně padá z několika stupňů, z nichž ten poslední a nejvyšší měří okolo 10 metrů. Chráněné území má rozlohu 77 hektarů.

 

 

 

 

Další články