Zde může být vaše reklama.

Překvapivý vítěz Jerome Kym ovládl UniCredit Czech Open

Jerome Kym ovládl UniCredit Czech Open

foto: czechopen.cz

10. 06. 2024 - 07:05

Vítězem 31. ročníku turnaje UniCredit Czech Open se stal švýcarský tenista Jerome Kym, který v Prostějově prožil jeden z nejlepších týdnů v kariéře. Do hlavní soutěže postoupil z kvalifikace a celkově v turnaji vyhrál sedm zápasů v řadě. Ve finále porazil Chun-Hsin Tsenga z Tchai-wanu po setech 6:2, 2:6, 6:2.

Nečekaně jednoznačný průběh měl začátek finálového zápasu. Lehce favorizovaný Tseng dvakrát po sobě ztratil svůj servis a v duelu s Kymem prohrával 0:4. Švýcarský tenista byl při vlastním podání stoprocentní a po výsledku 6:2 získal první set.

Ve druhém pokračování duelu se role otočily Tseng po čtvrté hře odskočil na 3:1, v závěru sady získal druhý brejk a bylo vyrovnáno – 6:2. Pro konečný výsledek byla rozhodující čtvrtá hra rozhodujícího dějství, kdy byl Kym úspěšný na returnu. Od tohoto okamžiku povolil soupeři získat jedinou hru, proměnil pátý mečbol a vybojoval nejcennější titul v kariéře. „Byl to pro mě neuvěřitelný týden. Turnaj jsem si i díky skvělé organizaci užil. Před prvním zápasem mě nenadalo, že bych mohl zůstat v soutěži až do posledního dne, přesto se to stalo. Finálový duel byl velkou bitvou, z předchozích soubojů jsem ale měl dostatek sebevědomí, to mi v rozhodujících momentech pomohlo,“ prohlásil Kym.

Jak zhodnotil zápas? „Tseng je velmi silný soupeř, to je naprosto bez debat. Pokud jde o průběh zápasu, bylo to nahoru a dolů, koncovka třetího setu byla samozřejmě velmi těsná, takový je holt tenis. Nakonec naštěstí přišla obrovská úleva. Za tenhle titul jsem hodně rád,“ uvedl Kym.

„Prostě jsem hrál tenis, musíte být lepší než váš soupeř, to je asi tak všechno. Pro mě je to prostě další z řady turnajů, i když jsem moc rád, že jsem zde uspěl. Příští týden hraji další turnaj v Bratislavě, pak v Poznani, kde budu se zase snažit podat co nejlepší výkon,“ uvedl ke své cestě z kvalifikace až k celkové výhře.

Kdo je jeho tenisovým vzorem? „Samozřejmě Roger Federer, to asi nikoho nepřekvapí. Rád mám ale i Rubleva, se kterým jsem trénoval, Berrettiniho a další. V současnosti mi asi nejvíc imponuje Zverev. Oceňuji jeho tvrdý servis, skvělý pohyb a jisté údery od základní čáry,“ dodával Jerome Kym.

A co řekl poražený finalista? „Musím pogratulovat soupeři, hrál opravdu dobře. Udělal jsem maximum, abych celý turnaj vyhrál, chyběl kousek. Ovšem celkově můžu být s výkony v průběhu celého týdne spokojený,“ řekl poražený finalista.

Hvězdně obsazená exhibice ve smíšené čtyřhře dokázala zaplnit tribuny centrálního dvorce ještě před začátkem finálového zápasu na UniCredit Czech Open. Na kurtu se potkali elitní zástupci tří sportů. Společně s Lucií Šafářovou a Kristýnou Plíškovou fanoušky pobavil bývalý hokejista Tomáš Plekanec a historicky nejlepší střelec české fotbalové reprezentace Jan Koller.

Úplně posledním utkáním celého turnaje bylo finále ve čtyřhře. Do zápasu o titul postoupila nizozemsko-rakouská dvojice Matwe Middelkoop, Philipp Oswald a bělorusko-španělský pár Ivan Liutarevič, Sergio Martos Gornes, který odehrál první společný turnaj a ten byl vítězný.

Další články