Zde může být vaše reklama.

Akce uzavře město Olomoucký půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

Olomoucký půlmaraton jako dvoudenní běžecký festival

foto: Petr Pelíšek

14. 06. 2024 - 07:11

S novými závody na kratší vzdálenosti a dalšími novinkami se letos představí Mattoni Půlmaraton Olomouc. Nově se totiž stává dvoudenním běžeckým festivalem. Začíná už v pátek, hlavní závod odstartuje v sobotu 15. června v 19 hodin. Trasa zůstala stejná jako v minulých letech. Organizátoři očekávají účast více než 8 tisíc běžců a město se musí připravit na uzavírky některých ulic i změny ve veřejné dopravě.

Startovní místa na půlmaraton už jsou zaplněná. Na startu největšího závodu běžeckého festivalu očekávají organizátoři zhruba šest tisíc běžců. Dalších šest set běžců absolvuje novou pětikilometrovou trať a velkému zájmu se podle organizátorů RunCzech těší i rodinný běh. Celkově by se tak mělo o víkendu v Olomouci ukázat přes 8 000 běžců. „Po krizových letech se lidé zase konečně vrací ke sportu a nechtějí si nechat ujít tak velký běžecký festival,“ řekl primátor Miroslav Žbánek.

Kromě tradičního půlmaratonu organizátoři přidali závod s kratší vzdáleností – Šantovka run 5 km. Pro rodiče s dětmi je připravená DM rodinná míle a pro nejmenší děti závod DM bambini run. V pátek bude po celý den na Výstavišti Flora také Štafeta na vozíku. „Vozíčkářská štafeta se stává nedílnou součástí olomouckého běžeckého festivalu. Město se tak snaží zapojovat veřejnost do podpory lidí s handicapem,“ uvedl Žbánek.

Na startu půlmaratonu se představí známí evropští běžci. Jedním z nich bude Němec Sebastian Hendel, vítěz loňského půlmaratonu v Olomouci s časem 1:03:55. V ženské kategorii bude favoritkou ukrajinská běžkyně Maryna Nemchenková, která na začátku června trhla nový ženský rekord na půlmaratonové trase v Českých Budějovicích (1:11:26). Trasa v Olomouci zůstala stejná jako předchozí rok. Pořadatelé ale zaměřili svou pozornost na přizpůsobení závodu teplotním podmínkám. „Občerstvovací stanice jsou na trase vždy po dvou a půl kilometru a navíc máme připraveno deset kropících míst,“ řekl marketingový ředitel RunCzech Jiří Nečásek.

Běžecký festival doprovázejí nezbytná dopravní omezení. V době půlmaratonu proto dojde na vybraných linkách MHD k zastavení provozu nebo změně trasy. Pro cestující budou zavedeny náhradní spoje.

K omezení autobusového a tramvajového provozu dojde pouze na nezbytně nutnou dobu v době od 9.15 do 9.50, kdy nebudou obsluhovány autobusové zastávky Tržnice směr Náměstí Hrdinů (označníky „C“ a „D“) a Náměstí Hrdinů označník „G“. V uvedenou dobu budou autobusové linky na Tržnici odbavovat cestující na tramvajové zastávce Tržnice směr Okresní soud a zastávka Náměstí Hrdinů pro linky č. 16, 20, 27 (označník „G“) bude přemístěna vpřed do ulice Legionářská k označníku „H“ (pro linku č. 18). Tramvaje přestanou jezdit v 18.00.

Další články