Adventní překvapení: návrat Olopunče a sladkých tvarůžků
Listopad přináší Olomoučanům dobré zprávy. Dočkají se opětovného otevření populární Tvarůžkové…
foto: Lukáš Blokša
29. 01. 2022 - 08:00
Dnes si společně ukážeme recept na vynikající jablečný sirup, který bude aromatický a alkoholový, protože do něj budeme přidávat rum. Tak ať se povede!
Suroviny:
Kilo jablek
Pomeranč
Třtinový cukr
Med
Nové koření
Skořice
Rum
Příprava:
V prvním kroku si nachystáme jablka. Ta omyjeme, neloupáme a jen nakrájíme na čtvrtiny. Omyjeme si také pomeranč, pořádně mu vydrhneme hlavně kůru a rozkrojíme také na čtvrtiny. Všechno vložíme do pomalého hrnce, přidáme zhruba půl hrnečku třtinového cukru a půl hrnečku medu, deset kuliček nového koření, pět tyčinek skořice, promícháme a zalijeme studenou vodou.
Nastavíme na intenzivní vaření po dobu čtyř hodin, přiklopíme poklicí a necháme působit. Když čtyři hodiny uplynou, vezmeme si šťouchadlo na brambory a obsah hrnce jemně rozšťoucháme na kaši, do které přidáme panáka rumu a necháme ještě zhruba hodinu vařit.
V posledním kroku nastává ta nejpracnější část. Abychom dostali čistou šťávu, potřebujeme síto a nějaký filtr, třeba obvaz. Ten přetáhneme přes síto a po naběračkách propasírujeme šťávu, zbytků se můžeme zbavit, případně použít do přesnídávek. Když máme už jen čistou tekutinu, pro jistotu přefiltrujeme ještě jednou, necháme vychladit a slijeme do sklenic. Tak na zdraví!
Listopad přináší Olomoučanům dobré zprávy. Dočkají se opětovného otevření populární Tvarůžkové…
Na knižním trhu se na přelomu října a listopadu objevila rozměry nevelká, avšak obsahem i posláním…
Významné osobnosti už tradičně oceňuje při příležitosti výročí vzniku republiky prezident. Petr…
Po krátké těžké nemoci zemřel ve čtvrtek 9. října bývalý náměstek primátora Olomouce, člen městské…
Vůně letního dne, smích dětí, tóny hudby, které se nesou nad loukou, a přátelská atmosféra, kde se…
Dokončit Michalské schody a následně se pustit do dalších schodů, které vedou do Výpadu od…