Adventní překvapení: návrat Olopunče a sladkých tvarůžků
Listopad přináší Olomoučanům dobré zprávy. Dočkají se opětovného otevření populární Tvarůžkové…
foto: Lukáš Blokša
23. 05. 2020 - 12:00
V minulosti jste na našem webu mohli číst recenze na guláše, které jsme ochutnali v různých hospodách. Pod jménem Hospodu dělá guláš jsme vyzkoušeli desítky gulášů. Některé se povedly méně, některé více. Ale kdo chce kritizovat, musí se k tomu sám umět postavit. A tak jsme uvařili guláš vlastní. A byl vážně dobrý!
Ingredience
Na čtyři porce guláše budeme potřebovat 40 gramů sádla, 3 stroužky česneku, 200 gramů cibule, majoránku, mletou sladkou papriku, mletý černý pepř, sůl, kmín, 400 gramů hovězího masa.
Postup přípravy
Nejprve si koupené maso, nejlípe kližku či hovězí zadní, rozkrájíme na zhruba stejně velké kousky, osolíme a opepříme. Nakrájenou cibuli budeme následně smažit v kastrolu na sádle dozlatova. Posléze přidáme maso a osmahneme ho ze všech stran.
V dalším kroku přisypeme mletou papriku a ostatní koření, lehce orestujeme a hned podlijeme trochou vody. Musíme si přitom dát pozor, aby se nám nespálila paprika. Maso několikrát vydusíme až na šťávu a pravidelně znovu podléváme. Ve chvíli, kdy je hovězí maso poloměkké, zalijeme ho hovězím vývarem, přidáme prolisovaný nebo nasekaný česnek, majoránku a dusíme do doby, než maso úplně změkne.
Hovězí guláš podáváme většinou s houskovým knedlíkem, ale také může být s rýží, chlebem nebo těstovinami.
Listopad přináší Olomoučanům dobré zprávy. Dočkají se opětovného otevření populární Tvarůžkové…
Na knižním trhu se na přelomu října a listopadu objevila rozměry nevelká, avšak obsahem i posláním…
Významné osobnosti už tradičně oceňuje při příležitosti výročí vzniku republiky prezident. Petr…
Po krátké těžké nemoci zemřel ve čtvrtek 9. října bývalý náměstek primátora Olomouce, člen městské…
Vůně letního dne, smích dětí, tóny hudby, které se nesou nad loukou, a přátelská atmosféra, kde se…
Dokončit Michalské schody a následně se pustit do dalších schodů, které vedou do Výpadu od…