Zábava do karantény? Čtení, vaření i hraní her
Během už týden trvající karantény lidé zjistili, že mají čas na spoustu věcí, na které jej předtím…
28. 04. 2019 - 06:00
Rusko-ukrajinský restaurant Zina v Olomouci na Kollárově náměstí je jediný v České republice, který nabízí skutečně originální východní kuchyni. Paní Zina Navrátilová si suroviny i dováží, a chutná to skvěle.
Oblíbený ukrajinský pokrm, blízký českému ražniči, potřebuje skopové maso. Jak říká paní Zina, u nás v Česku je skopové drahé, ne vždycky dostupné a ne všichni Češi ho mají rádi, tudíž i ona přistoupila na kompromis a připravuje občas šašliky z krkovičky. Maso nakrájené na kostky je nejprve nutno naložit na pět až šest hodin, používá ale jedině dovezené koření, které se na Ukrajině vyrábí speciálně na šašlik. Dále platí pravidlo, že kolik masa, tolik cibule - a minimálně octa, protože maso potom tvrdne. V tuto roční dobu ale upřednostňuje spíše kefír anebo yšku, majonézu se snaží nepoužívat.
Narozdíl od boršče a vareniků nepřipravuje šašliky každý den. Jejich příprava totiž patří ven, k posezení na terasu, a s nadcházející sezónou budou v Rusko-ukrajinském restaurantu jistě k dostání častěji, než přes zimu. Malé tajemství na závěr - šašliky se dělají pouze na uhlí. Z trouby se to prý nedá jíst.
Během už týden trvající karantény lidé zjistili, že mají čas na spoustu věcí, na které jej předtím…
Chválkovická hospůdka Na Hřišti je vyhlášená grilovanými dobrotami a přes léto to tam žije. Guláš,…
Přesně v 19 hodin vzplála na olomoucké Pevnůstce letošní čarodějnice a začala "filipojakubská noc".…
Dovolená na jachtě nemusí být jen pro extrémně movité klienty. Sezóna se už dávno rozeběhla, lodě v…
Když jsme hodnotili guláš U Fleka předloni, dlouho vedl tehdejší pořadí gulášů ve městě. Po dvou…
Guláš má tu výhodu, že se musí umět uvařit, a záleží na kuchaři a ne na tom, kolik hvězdiček má…