Lanýžové degustační menu

Na letošní Bioslavnosti za kroupami a ptáčky, říká Barbora Hernychová

Na letošní Bioslavnosti za kroupami a ptáčky, říká Barbora Hernychová

14. 06. 2018 - 00:00

Pozor, jedná se o článek staršího data a pod předchozím vydavatelem novin. Uvedené informace již nemusí být aktuální.

Letní festival Bioslavnosti si za třináct let svého trvání vydobyl na poli společenských akcí olomouckého kraje své neodmyslitelné místo. Den plný zdravého jídla, pití a zábavy pro celou rodinu každoročně navštěvuje přes 3 500 lidí. 14. července se areál společnosti PROBIO ve Starém Městě pod Sněžníkem změní v rušný trh, kde nakoupíte v kvalitě bio snad úplně vše. Akci doprovází i pestrý hudební program, ekologický dětský koutek a komentované exkurze do bio mlýnů, skladů, balíren firmy. Co nám biopotraviny přináší a jaké jsou jejich výhody, jsme se zeptali Barbory Hernychové, která má ve firmě PROBIO na starosti PR a marketing.

luneta banner

Bioslavnosti chystáte letos už po třinácté, vnímáte nějakou změnu ve vnímání biopotravin za tu dobu?  Mění se názory lidí na bio?

Nějaká změna a vývoj tam samozřejmě znát jsou. V roce 2006, kdy jsme pořádali Bioslavnosti poprvé, nebylo na trhu zdaleka tolik biopotravin jako nyní. Lidé jsou dnes mnohem uvědomělejší, mají více informací, zajímají se o kvalitu potravin, sledují blogy o jídle, nové trendy v gastronomii a vnímám, že i více vaří dokonce i mladší generace. Na druhou stranu si uvědomuji, že základní vysvětlování co je to bio a ekologické zemědělství, jaké benefity přináší mně jako jedinci a co přírodě a celé planetě, je na místě stále opakovat.

A jaké benefity to tedy jsou?

Ekologické zemědělství je především forma hospodaření v souladu s přírodou, respektování přírody a ne boj s ní a její drancování. Ekologický zemědělec nikdy nepustí do půdy žádné nebezpečné chemické přípravky. Na ekologických polích nenarazíte na chemické postřikovače ani traktory s umělými hnojivy. Naopak pole jsou plná života, pestrá, v půdě žije spousta důležitých mikroorganizmů, hmyzu a žížal. Kvetou zde plevele, které lákají užitečný hmyz. Podívejte se na lán monokulturní žluté řepky, která je mnohokrát do roka chemicky ošetřena, a pak na malá políčky s remízky a mezemi, kde poletují barevní motýli, plno včel, různí ptáci a prostě to tam žije – ten rozdíl vidí každý na první pohled. Hlavní benefit je tedy ten, že při produkci biopotravin je současně pečováno o naši krajinu, je udržována pestrost živočichů i rostlin, není znečišťována voda ani vzduch a nemusíme se bát, že přiotrávíme zemědělskou chemií sebe či své děti. 

A co naše zdraví? Jsou biopotraviny opravdu zdravější, jak se často uvádí?

Ten pojem „zdravější“ spočívá právě v tom, jak jsou pěstovány a zpracovávány. Během celého procesu výroby se do biopotravin nedostanou žádné umělé chemické látky, ani na poli, ani při konečné úpravě. Žádná barviva, dochucovadla, konzervanty ani plnidla. Nedávno byla například zveřejněna reportáž s výsledky chemických rozborů, v nichž se prokázalo, že jablka z farmářského trhu, kde člověk předpokládá o něco lepší kvalitu než třeba v supermarketu, obsahují až 14 reziduí různých pesticidů!! Tady už člověk přestává chápat, proč je potřeba při pěstování jablek tolik chemie. Naproti tomu jablka v kvalitě bio neobsahovala ani jeden. V tom spatřuji smysl tvrzení, že biopotraviny jsou zdravější.

To je dost alarmující zpráva. Bioslavnosti jsou možná tedy jeden ze způsobů, jak lidem ukázat, že kupovat biopotraviny má smysl. A jak s tím vším souvisí vaše letošní téma „Kroupy a ptáčci“?

Hlavní motiv „Kroupy a ptáčci“ v sobě nese široké poselství. PTÁK - coby důležitý ukazatel čistoty krajiny, KROUPY a ZRNÍ coby tradiční základ naší stravy. Obojí se spojuje v tématu ekologické zemědělství, které velkou mírou přispívá k udržení a ochraně naší přírody, půdy, vody a je zdrojem poctivých zdravých potravin. Všechny tyto souvislosti chceme lidem předat, vysvětlit, že téma je široké a komplexní a týká se každého z nás. Tím, kde a co nakupujeme - to svými penězi podporujeme. Každý se můžeme svobodně rozhodnout sám za sebe, zda předám své peníze anonymním výrobcům nekvalitních chemických potravin a podpořím tím devastaci půdy, otravování spodní vody a budu si zadělávat na alergie nebo své peníze vyměním za poctivě vypěstované jídlo, s jehož vznikem se pojí i ochrana krajiny, péče o přírodu a své vlastní zdraví.

-vb-

Další články