Zde může být vaše reklama.

OD PRAVĚKU PO AI Chystá se největší filmový festival v Olomouci – univerzitní AFO

Chystá se největší filmový festival v Olomouci – univerzitní AFO

foto: AFO

31. 01. 2024 - 12:23

Olomouc - Filmové projekce a špičkové dokumenty z celého světa, přednášky, setkání a diskuse, na které návštěvníci hned tak nezapomenou. Letošní 59. ročník mezinárodního festivalu populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO), který pořádá Univerzita Palackého v Olomouci (UP), se jim vryje nesmazatelně do paměti. Fanoušci dokumentárního filmu se v Olomouci setkají 23. až 28. dubna 2024.

„Hlavním motivem programu festivalu bude paměť. Diváci se tak se letos mohou těšit na ambiciózní výlety do budoucí minulosti, které povedou přes pravěk a období dinosaurů až do časů umělé inteligence,“ říká dramaturg festivalu Zdeněk Rychtera. Tvůrci programu budou hledat klíč k pochopení paměti v kontextu společnosti a technologií a spolu s diváky si představí svět, ve kterém paměť zcela chybí. Do České republiky opět přijedou zajímaví hosté ze zahraničí. Doprovodný program zacílí na dospělé i na dětské publikum. 

Paměti bude věnována celá jedna hlavní sekce filmových projekcí, přednášek a například podcastů. Téma však bude organicky proplouvat také napříč ostatními nesoutěžními sekcemi, které jej ukážou z nejrůznějších úhlů pohledu. V programu se objeví například sekce Přirozenost a příroda, O houbách a lidech, Dinosauři zítřka či Věda v popkultuře. 

AFO také rozšiřuje zásadní festivalová místa. „Jedním z nich je opravené kino Central v olomouckém Muzeu umění, které si pro svou blízkost od festivalového centra i skvělé zázemí naši návštěvníci určitě oblíbí. Druhý je pak Červený kostel Vědecké knihovny Olomouc, kam máme v plánu na celý týden umístit VR program, který oproti loňsku nabírá na velikosti a představí nové možnosti, jak s rozšířenou realitou pracovat. Rozšiřovat se bude také naše sekce AFO Junior. Předjednanou máme i bližší spolupráci s Českým rozhlasem Olomouc, do jehož krásných prostor chceme přivést festivalové návštěvníky z celého světa,“ doplnila ředitelka AFO Eva Navrátilová.

Vizuál festivalu bude připomínat návrat do budoucnosti

AFO každý rok přichází s novou vizuální identitou, která souzní s hlavním tématem. Letos se kreativní tým snažil uchopit paměť a do svého týmu „pozval“ umělou inteligenci. Psí posádka dohlíží a naviguje astronauty na Měsíci. Vizuál vychází z retro estetiky a typografie evokuje zlatou éru zábavních parků. Festival se stane jedinečným místem v prostoru a čase, s vlastními pravidly, které čeká, až ho návštěvníci zaplní zážitky.

Mezinárodní festival populárně-vědeckých filmů Academia Film Olomouc (AFO) pořádá Univerzita Palackého v Olomouci od roku 1966. Patří tak mezi nejstarší české přehlídky v oblasti kinematografie. Jeho hybnou organizační silou jsou především současní i bývalí studenti UP. Možnost zasáhnout do chodu velké produkčně náročné akce je pro ně ideální příležitostí otestovat a rozvinout vlastní schopnosti. AFO je tak nejen světově významným festivalem, ale rovněž zavedenou edukační platformou. Počtem akreditovaných diváků se jedná o jeden z nejnavštěvovanějších filmových festivalů v ČR. 

 

Další články