Zde může být vaše reklama.

ZBÍDAČENÁ ZVÍŘATA Podvyživení a nemocní koně v Jeseníkách. Musela přijet policie i veterináři

Podvyživení a nemocní koně v Jeseníkách. Musela přijet policie i veterináři

foto: Radka Janků / FB Šumperků

12. 03. 2024 - 14:21

Veterináři odebrali chovatelce ze Šumperska podvyživené koně, kteří žili na pastvinách nedaleko Velkých Losin v šílených podmínkách. Případ, který o víkendu rozbouřil sociální sítě na Šumpersku, nyní řeší policie a Krajská veterinární správa v Olomouci. Zbídačená a nemocná zvířata skončila ve stájích v okolí, kde by měla dostat odpovídající péči.

 

„V neděli jsme přijali oznámení o možném týrání chovných koní umístěných na pastvině v katastru obce Velké Losiny, místní části Ludvíkov. Provedeným šetřením se zjistilo, že prověřovaná žena v době od října do doby oznámení chovala v uvedené lokalitě na několika pozemcích celkem 20 koní různého stáří a plemene a je podezření, že těmto koním nezajistila řádnou zdravotní péči, odpovídající podmínky ani vhodnou výživu. V důsledku toho mělo u šesti kusů dojít ke zhoršení zdravotního stavu a podvýživě,“ informovala krajská policejní mluvčí Miluše Zajícová.

Situace vygradovala den předtím v sobotu, kdy kolemjdoucí objevili v bahně nemohoucí kobylu. Tu z bažiny vytáhli hasiči s pomocí traktoru. Fotky z pastvin vzbudily ohromnou pozornost a lidé se o zanedbané koně začali zajímat. Například koňařka Kristýna Nováková dorazila na místo až z Ostravy. Na sociální sítě napsala: Nedokážu ani slovy popsat to, co po dnešním dni prožíváme. Dali jsme si tu práci a jeli jsme se na vlastní oči přesvědčit 170 kilometrů. Koně v zuboženém stavu bez vody, bez přístřešku, v neadekvátních podmínkách.“

Ještě o víkendu se do případu vložili policisté a veterináři. “Na místě se nacházela i Krajská veterinární správa Olomouc, která rozhodla o odebrání všech chovných koní. V souvislosti s výše uvedeným byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření z trestného činu týrání zvířat. Případ je v současné době na počátku prověřování,“ doplnila mluvčí Zajícová.

Další články