Zde může být vaše reklama.

NA KAFE DO SECESE Secesní kavárna v prostějovském Národním domě znovu otevřela

Secesní kavárna v prostějovském Národním domě znovu otevřela

foto: ND Prostějov

22. 03. 2024 - 09:24

Prostějov – Od půlky března mohou návštěvníci využívat služeb znovuotevřené secesní divadelní kavárny Národního domu (ND) v centru Prostějova. Ikonický prostor, kam se chodily bavit generace obyvatel města, je součástí národní kulturní památky chráněné státem. Kavárna a sousední restaurační provozy byly zavřeny kvůli špatnému hospodaření předchozího provozovatele.

 

„Kavárna nabízí dezerty od místní cukrářky a kávu z malé prostějovské pražírny,“ řekla Hanáckému večerníku ředitelka ND Karin Konzbulová. Stylový prostor bude v dalších měsících hostit řadu výstav a kulturních akcí. „Nyní je k vidění až do konce května výstava fotografií Radka Polišenského,“ pozvala ředitelka.

Většina Prostějovanů má spojený Národní dům s divadelními zážitky, plesy, posezením v krásných secesních prostorách kavárny a restaurace, nebo tanečními večery na otevřené designové zahrádce. Přesto má město jako provozovatel kulturní památky i restauračních zařízení dlouhodobé problémy s udržením gastro provozů. Radní museli restauraci loni v dubnu uzavřít kvůli katastrofickým hospodářským výsledkům a zároveň najít v rozpočtu dva milióny korun, které pokryly ztrátu za poslední období.

Následovalo spojení vedení divadla a restaurací pod jeden management, od kterého si město slibuje úspory, lepší koordinaci a řízení obou provozů. Restaurace se znovu otevřela ještě loni na podzim, kavárna nyní.

Národní dům, významná kulturní památka České republiky, patří mezi architektonické dominanty města Prostějova a je též jeho hlavním kulturním a společenským centrem. Byl postaven v letech 1905 – 1907 podle návrhu architekta Jana Kotěry, profesora UMPRUM v Praze a předního představitele české secese.

 

 

Další články