Zde může být vaše reklama.

DALŠÍ KROK Zastupitelé schválili sloučení Moravské filharmonie s divadlem

Zastupitelé schválili sloučení Moravské filharmonie s divadlem

foto: FB Spolu

12. 03. 2024 - 18:57

Mezi dvěma variantami spojení Moravského divadla Olomouc a Moravské filharmonie Olomouc v jednu instituci dalo v pondělí Zastupitelstvo města Olomouce přednost sloučení. Podle předkladatelů návrhu je ekonomicky i administrativně výhodnější než splynutí a zároveň má menší míru rizik. Vyplynulo to z právního a ekonomického posouzení, které bylo součástí předložené zprávy.

Slučování divadla s filharmonií je dlouhodobě předmětem kritiky významné části odborné veřejnosti i politické opozice. Při pondělním jednání byl nakonec tento bod předřazen oproti původnímu programu o několik hodin dopředu, což podle kritiků záměru zabránilo účasti odpůrců slučování.

Většina v sále po dlouhé diskuzi hlasovala pro sloučení, při kterém bude filharmonie sloučena s divadlem a jakožto samostatná instituce zanikne. Podle radnice šlo ovšem nyní především o technickou otázku. „Rozhodující bude až následné předložení úplného znění zřizovací listiny spojené instituce. Obsah zřizovací listiny bude klíčový a zastupitelstvo již dříve garantovalo, že v ní bude mít divadlo i filharmonie zachován rozsah své činnosti i své značky. V žádném případě tedy nejde ani nepůjde o zánik ani divadla ani filharmonie,“ komentoval rozhodnutí náměstek primátora Viktor Tichák.

Pondělní rozhodnutí o spojení formou sloučení navazuje na prosincové jednání zastupitelstva, které zadalo gesčně příslušnému náměstkovi primátora Viktoru Tichákovi předložit porovnání způsobů spojení institucí i následné vytvoření zřizovací listiny spojené organizace. „Nyní bude svolána pracovní skupina, jejímž úkolem bude pracovat na znění zřizovací listiny i názvu budoucí instituce,“ upřesnil náměstek Tichák.

Přesný termín sloučení zatím nebyl stanoven, dle schváleného harmonogramu postupu se však počítá s datem 1. 1. 2025.

 

Další články