Zde může být vaše reklama.

Titul získal doma Polakovič: Jsem šťastný za vítězství

Polakovič: Jsem šťastný za vítězství

foto: Petr Pelíšek

28. 04. 2023 - 11:00

Olomoucký boxer Pavel Polakovič ve svém desátém zápase profikariéry svedl souboj o evropský titul CISSB WBC ve veltrové váze. Stalo se tak na galavečeru The Ring v olomoucké sportovní hale UP. Právě duel Polakoviče byl vrcholem večera. A Haná slavila jeho výhru. Za soupeře měl Francisca Delgadilla z Mexika. V desetigólové vyrovnané bitvě zvítězil po takticky vyzrálém výkonu na body. „Za mě to byl vyrovnaný zápas, mohlo to dopadnout jakkoliv, jsem šťastný za vítězství,“ řekl Polakovič.

Jaký to byl duel?

Soupeře mě trošku překvapil, za začátku jsem to chtěl rozehrávat v klidu, což se mi ze začátku dařilo. Pak jsem se dostal do tempa, potom už z toho nešlo ven. Před týdnem jsem byl ještě nemocný, snažil jsem se vyléčit, jak nejrychleji to šlo, byly tam ještě nějaké další problémy, ale na to se nechci vymlouvat. Byl to fyzicky extrémně náročný zápas, jsem rád, že jsem si celkem pohlídal obranu. Až na pár úderů, které jsem schytal na spodek, tam nějaké extra čisté na hlavu nepadly. To hrálo v můj prospěch. Ale za mě to byl vyrovnaný zápas, mohlo to dopadnout jakkoliv, jsem šťastný za vítězství.

Soupeř v závěru, když bylo jasné, že vy máte nabodováno, sázel všechno na jednu kartu.

Ano. Neměl co ztratit. Mexičani jsou za mě jedni z nejtvrdších boxerů, snesou hodně, dokážou uškodit, nadělat paseku. A to se ukázalo. Myslím, že technikou se mi nedokázal vyrovnat, ale vůlí, zarputilostí, tím, co do toho dal, dosáhl vyrovnanosti zápasu. Bylo to velice vyrovnané utkání.

Kam ve své kariéře tento úspěch řadíte?

Zatím je to můj největší úspěch. Jsem rád, že jsem ten titul získal. Ale nejsem spokojený, protože se chci posouvat dál a pořád zlepšovat. A pokud chci boxovat s lepšími soupeři na vyšší úrovni, tak bych to měl zvládnout trošku jinak. Je potřeba se z toho poučit a jít dál. Uvidíme, co přijde.

Jaký máte další program?

Teď plánujeme zápas na pražské Královce, tam bude další galavečer Patronboxing. Utkám se tam nejspíš s africkým soupeřem. To bude 16. června. Pak je v plánu něco v zahraničí.

Jaký posun ve světovém žebříčku vám tohle vítězství přinese?

Věřím tomu, že by mě to mohlo posunout do první stovky. Být tam mezi dvěma tisíci boxerů v mojí váze, to je obrovský úspěch. Ale věřím, že se můžu posunout ještě výš, Jen to chce jít pokorně dál, pokračovat za tím cílem, ať přijde cokoliv.

Boxoval jste doma, v Olomouci. Užil jste si to?

Bylo to super. Po minulé zkušenosti z Brna, kde jsem boxoval o český titul a měl také hodně fanoušků, jsem si dával pozor na to, abych té atmosféře trochu nepodlehl. Hlavně jsem se soustředil na soupeře, co se týče taktiky, tak jsem to zvládl, myslím, výborně. Technicky to byl dobrý zápas, ale fyzicky jsem ho chtěl zvládnout lépe. Fanoušky jsem samozřejmě vnímal.

Zmínil jste taktiku. Jak moc bylo složité reagovat na změnu soupeře na poslední chvílí? Chystal jste se na duel s Afričanem, nakonec jste šel proti borci z Mexika.

Taktika na soupeře Ghany byla trošku jiná. Nebyl by určitě tak silný. Ale co už, to se stává, to je box, to je sport. Musím být připravený zvládnout to i takhle.

Další články