Zde může být vaše reklama.

Bilance podzimu Jílek: Je to splněný určitý dílčí cíl

Jílek: Je to splněný určitý dílčí cíl

foto: Petr Pelíšek

22. 12. 2022 - 14:47

Na čtvrtém místě FORTUNA:LIGY přezimují fotbalisté SK Sigma Olomouc. Trenér Václav Jílek to ovšem nepřeceňuje, je mu jasné, že tabulka je velmi vyrovnaná a bodové rozdíly nejsou ohromné. „Nakonec je z toho velmi dobré čtvrté místo. Ale bodové rozestupy jsou tak malé, že dělat z toho nějaké závěry bych nechtěl,“ řekl Jílek.

Jak hodnotíte podzimní část soutěžního ročníku?

Když se na to podíváme optikou umístění, tak si můžeme říct, že je to asi splněný určitý dílčí cíl. Je to velmi příjemné umístění a na první pohled velmi zajímavé. Na druhou stranu jsme si vědomi toho, že bodové odstupy jsou velmi malé a během dvou tří kol se to může úplně otočit a můžeme být na hodně nepříjemných pozicích. Takže z mého pohledu to hodnotím pozitivně hlavně proto, že v prvních šesti kolech jsme získali čtyři body a pak jsme na to byli schopni zareagovat. A z dalších deseti kol vytěžit dvacet bodů. Nakonec z toho je velmi dobré čtvrté místo. Ale musím zopakovat, že bodové rozestupy jsou tak malé, že dělat z toho nějaké závěry bych nechtěl. Zaváhali jsme na začátku sezony a nyní se držíme na nějakém bodovém zisku, který jsme měli jako předpoklad.

V začátku sezony chybělo zvládnout lépe především domácí utkání.

To nás samozřejmě mrzí. Ale asi každé mužstvo si najde zápasy, ve kterých mělo nebo chtělo bodovat. Pořád myslím na některá utkání, například domácí s Brnem ve mně rezonuje asi nejvíc. Po výborném vstupu na Baníku jsme možná tak trošku podlehli určité iluzi, že to půjde poměrně jednoduše. Zápas s Brnem jsme pak nezvládli, to byla rána. A následně na Spartě jsme neobstáli sportovně ani mentálně. To byly dva zápasy, které nás stály sebevědomí a takový ten herní klid do dalších kol. Pak se to podepsalo na dalších výsledcích. Na druhou stranu když jsme pak byli v hodně nepříjemné situaci, tak na to mužstvo dokázalo zareagovat.  Nepoložilo se a bylo schopno ukázat charakter.

Proč k tomu počátečnímu výpadku po jasné výhře v Ostravě došlo?

Myslím, že je to kombinace více faktorů. Naše rozpoložení po prohraném zápase s Brnem, zdravotní výpadek pro nás důležitých hráčů, ale také kvalita soupeřů, kteří se nám v tu chvíli poskládali za sebou – Sparta, Slovácko, Hradec. Pak následoval domácí zápas s Libercem. To bylo možná naše nejlepší podzimní domácí utkání, ale brali jsme z něj jen bod. Hlavně díky efektivitě.

Jak jste spokojený s letními posilami? Z nových hráčů pro ofenzivu v podstatě pravidelně nenastupoval žádný.

Samozřejmě spokojený být nemůžu, protože ti hráči neodehráli takovou minutáž, jakou bychom si představovali. To bylo největší negativum podzimu, že jsme nebyli schopni dostat do stavu připravenosti hráče, kteří nás měli táhnout a o kterých jsme byli přesvědčeni. Týká se to Denise Ventúry, z části Filipa Zorvana, Honzy Vodháněla. To byli hráči, o kterých jsme byli přesvědčeni, že budou atakovat základní sestavu a budou jejími pilíři. Do toho vypadl Lukáš Greššák, zranil se Matúš Macík. Což už je velký počet. Náš největší úkol přes zimní pauzu je, abychom hráče dostali do takového stavu, že budou nachystaní na jarní část.

A čemu tolik absencí přikládáte? Nových hráčů bylo zraněných poměrně dost.

Přemýšlíme o tom hodně. Určitou roli tam může hrát jistá míra nepřipravenosti na jiný způsob tréninku. Na druhou stranu je potřeba říct si charakter těch zranění. Nejde o nějaké dlouhodobé svalové potíže z toho, že by neunesli tréninkovou zátěž. Spíš jde o špatnou mechaniku pohybu – výrony kotníku u Košťála nebo Ventúry, špatný pohyb při střele u Zorvana. Nejsou to věci, které vznikly z přetížení nebo bez souboje s protihráčem. Trošku se na tom podepsala i nějaká smůla, ale samozřejmě o tom přemýšlíme. A možná budeme muset pro příchozí hráče zvolit větší individualizaci, abychom je ochránili. Není to věc, které se nevěnujeme, naopak se ji snažíme řešit.

Při té spoustě absencí vyplynulo na druhé straně několik pozitivních věcí. Jednou z nich je jistě brankář Trefil, který se šance chytil skvělým způsobem.

Kuba to někde i sám komentoval. Ještě před rokem na podzim chytal druhou slovenskou ligu. Dnes je tady v pozici jedničky. Příležitost, kterou dostal, využil velmi dobře. V průběhu podzimu patřil k hráčům, kteří si drželi stabilní výkonnost.  Má samozřejmě prostor pro zlepšení a on si je toho vědom. To je pro mě nejdůležitější. Celkově ale lze říci, že potvrdil svoji připravenost na ligovou úroveň.

Možná v zimní pauze Sigma přijde o útočníka Chytila. Jste na to připraveni?

Pořád se pohybujeme v nějakém prostoru spekulací.  Víme, co v něm máme, víme, jaký má charakter, jak je to pracovitý hráč, který s sebou nese i fotbalovou kvalitu. Což prokázal i v reprezentačním debutu. Vnímám to, že o něj zájem bude, ale zatím pracuji s tím, že tady zůstává.

Útočník Růsek má málo kanadských bodů, tedy gólů a přihrávek. Ale lze mu vůbec něco vytýkat, když jde o hráče, který toho naběhá a odpracuje mnoho, patří mezi nejvíce střílející útočníky v soutěži. Jen mu to tam nepadá?

Už jsme si to hodnotili. Zdravotně Tonda drží, není to žádný bolestínek, je hodně odolný. Má obrovský potenciál, technicky, co se týče prvního doteku, přehledu ve hře, zakončení. V zápasech pracuje, běžecky má vysoká čísla. A pak je druhá věc, efektivita. Tuším, že vede po podzimu v počtu nastřelených tyčí a břeven, takže má trošku i smůlu. Očekávání jsou od něj větší a on na to má. Jen v něm potřebujeme probudit větší úsilí dostávat se do zakončení, tlačit se více do střelby, zjednodušit mezihru. Je evidentní, že dva plus dva body na hráče jeho kvalit je málo.

Budete požadovat na jarní část sezony nějaké posily?

Jsou určité typy hráčů, které by pro nás byly zajímavé. Ale jsme v počáteční fázi jednání. Víme, že potřebujeme posílit v pozici pravého obránce, pak do pozice křídelních hráčů a středových. Bavíme se o tom a budeme na tom pracovat.

Co odchovanci, jakou v nich vidíte budoucnost? Moc šancí někteří, třeba Uriča, nedostali.

Není to otázka věku, ale sportovní výkonnosti. A bohužel pro nás, i pro ty kluky, odpovídající výkonnost neměli. Nebylo to jednoduché. Konkrétně Uriča s námi absolvoval soustředění na Maltě, vypadal velmi slušně. Ale pak v létě už jeho výkonnost na takové úrovni nebyla. Nic jiného v tom nebylo. Jsme si ale vědomi, že tady máme mnoho mladých hráčů s potenciálem pro první ligu. Je potřeba s nimi pracovat, abychom je dostali do stavu, kdy budou použitelní a naprosto připravení pro áčko. A to v průběhu podzimu z našeho pohledu nebylo.

A co jim chybí k tomu poslednímu kroku? Větší píle?

Je to otázka herní vyzrálosti. Tam máme největší problém. Správně vyhodnocovat herní situace a následně správně realizovat. Určitě to není otázka píle. Všichni ti hráči jsou bezproblémoví, pracovití, mají předpoklady, není to ani otázka silové připravenosti. Jde jen o tu herní vyzrálost a herní sebevědomí. Jsem ale přesvědčen, že půjdou nahoru. Kvalitně trénovat a přenášet to do zápasů – to je jediná cesta.

Béčko hraje druhou ligu. Je to pro vás jako trenéra prvoligového áčka přínosné? Máte mladé hráče v klubu, hrají kvalitní soutěž, vidíte je v akci. Navíc ve druhé lize se na začátku sezony rozehrál Spáčil, který se pak zařadil do základní sestavy.

Otázka Spáčila je trošku jiná. V průběhu minulé sezony už byl v kádru áčka a nebýt zranění, které utrpěl, tak by v něm zůstal. Jinak to vnímám pozitivně. Určitě to dává smysl a má to svoje opodstatnění.

Je tam nějaký hráč, který by vás směrem k áčku velmi zaujal? Například stoper Bednár odehrál dobrá utkání.

Je to jedno z jmen, o kterém se bavíme. Byl jsem přesvědčený, že k tahounům bude patřit Langer, ale toho bohužel zabrzdily zdravotní problémy. O Bednárovi jsme se bavili už v létě, je to zajímavý hráč, má potenciál uplatnit se do budoucna v áčku.

Vydařený podzim má za sebou starší dorost. Je v devatenáctce nějaký hráč, který by mohl následovat Daňka, který coby dorostenec hrával ligu pravidelně?

Myslím si, že tam nejsou tak výrazní hráči, kteří by daný ročník převyšovali. Ale jeden hráč mě napadá, byl s námi už i v tréninku a to byl Mikulenka. Překvapil mě, zvládl to dobře, co se týče intenzity i nároků, které na hráče máme. Je to hráč, který může být do budoucna velmi zajímavý.

Další články