Zde může být vaše reklama.

To je hlavní cíl Chceme hrát aktivně, chceme hrát dynamicky, řekl Jílek

Chceme hrát aktivně, chceme hrát dynamicky, řekl Jílek

foto: Petr Pelíšek

22. 07. 2021 - 15:58

Když trénoval SK Sigma Olomouc naposledy, vrátily se na Andrův stadion evropské poháry. Nyní Václav Jílek opět povede Hanáky do bojů o body. Úvod FORTUNA:LIGY má Sigma mimořádně ostrý, z prvních třech kol hraje dvakrát venku, dvakrát v Praze, nejprve nyní v sobotu proti Spartě, za další dva týdny na Slavii. Nic lehké na rozehrání. „Chceme hrát aktivně, chceme hrát dynamicky, to je ten hlavní cíl. A myslím, že tím herním způsobem budeme body sbírat a budeme se pohybovat tam, kam Sigma patří,“ řekl před začátkem ligy trenér Václav Jílek.

Jak se vám líbilo představování nových dresů a tisková konference v zábavním parku?
Je to změna, je to pro mě něco nového. Ale myslím si, že je to fajn. Měl jsem trošku obavy, jestli bude dost lidí, ale byly plané. Atmosféra byla dobrá.

Je to zavazující?
Myslím, že zavazující už je moje pozice samotná. Sigma je klub, který má v Olomouci obrovskou historii. Je to určitě zavazují, abychom fanoušky potěšili.

Jak hodnotíte přípravu na nový soutěžní ročník?
Příprava se podařila, většina byla podle mých představ. Trošku nám nevyšlo poslední utkání, ale co se týče práce hráčů, ochoty pracovat, naslouchat podnětům a přenášet je na hřiště, tak to bylo v pořádku.

Jaký cíl bude mít Sigma pro novou sezonu?
V zásadě neříkám cíle ve smyslu umístění. Po čtyřech týdnech společné práce je nesmysl vyhlašovat nějakou příčku. Samozřejmě každý se chce pohybovat co nejvýše, to platí i pro nás. A ten hlavní cíl je nastavit proces práce s mužstvem, proces kvalitního tréninku, proces přenášení našich impulzů a podnětů na mužstvo na hřiště. Chceme hrát aktivně, chceme hrát dynamicky, to je ten hlavní cíl. A myslím, že tím herním způsobem budeme body sbírat a budeme se pohybovat tam, kam Sigma patří.

Jak jste spokojený s posílením a doplněním týmu?
Z pozice trenéra jsem to vnímal tak, že ten zásadní problém, který tady dlouhodobě byl, byla absence více kvalitních útočníků, větší konkurence. Myslím si, že tento zásadní prioritní bod se nám podařilo splnit příchody Davida Vaněčka a Tondy Růska. Honza Sedlák potřebuje čas, pak se stane pevnou součástí týmu. V tuhle chvíli to není o tom, že bychom aktivně hledali sami hráče. Ale pokud by se naskytla příležitost, tak jsme připraveni se ještě nějakým transferem zabývat.

Jak jste spokojený s tím, jak mužstvo vstřebalo během přípravy vaše nároky a požadavky?
Jsme s tím velmi spokojený. Myslím, že kluci k tomu přistupují perfektně, zodpovědně, stoprocentně. Není tam žádná výtka. Samozřejmě ne všechno se podaří, což je jasné. Ale pro nás trenéry je naprosto zásadní přístup, ochota pracovat v rámci našich požadavků. A to se mužstvu daří velmi dobře. Nemůžeme si ale myslet, že po měsíci mužstvo všechno navnímá a bude hrát podle našich představ. Ale cítím v kabině energii a doufám, že pokud do sezony dobře vstoupíme, tak budeme schopni gradovat výkonnost, že budeme sbírat body, že budou vítězství přicházet.

A nemrzelo vás, že už v týmu není Martin Sladký? Který byl členem základny sestavy vašeho týmu před pár sezónami?
Všechno má svůj vývoj. Martin se dostal do určitého stádia, komunikoval s panem Minářem, pak také se mnou. Ale já už jsem neměl nějakou velkou možnost to ovlivnit. Byl rozhodnutý, prostě už potřeboval změnu. Je to podobný případ jako David Houska, byť v klubu nebyl tak dlouho. Cítil to tak. A v tu chvíli už nemá smysl toho hráče držet přes závit.

V přípravě toho moc neodehrál González. Jak je nachystaný na sezonu? Je už ve stavu pro mistrovský zápas?
Pablo se vracel po velmi dlouhém výpadku. A víceméně s týmem je až posledních čtrnáct dní, přidal se až na soustředění v Polsku. Cítil se dobře, ale bylo vidět, že ještě úplně připravený není. Pro mě je důležité, že se bolest nevrací, samozřejmě ještě nemá úplnou jistotu v některých dynamických pohybech, v krátkých sprintech, kde si to ještě raději hlídá. Ale myslím, že během týdne deseti dnů bude nachystaný. Ovšem na část zápasu už bude připravený teď o víkendu.

A Václav Jemelka?
Od pondělí už je v plné tréninkové zátěži. Ze zdravotního pohledu už bychom s ním mohli v sobotu počítat, ale z kondičního to ještě nedává smysl.

Kdo bude brankářská jednička?
V první řadě jsem rád, že se nám na doplnění brankářské trojice podařilo získat Honzu Stejskala. Nebudu nic skrývat, do sezony budeme vstupovat s Matúšem Macíkem v pozici číslo jedna. Na druhou stranu nikde není psáno, že po pěti deseti kolech to nemůže být jinak. Vždycky bude rozhodující aktuální výkonnost hráčů. A i z toho pohledu jsem rád, že máme dalšího kvalitního brankáře. Konkurence je hodně důležitá a potřebná.

Jak blízko základní sestavě jsou Jakub Matoušek a Jáchym Šíp?
Kdyby úplně blízko nebyli, tak by ani v kádru nefigurovali. Snaha a ochota, což je ale samozřejmost, není to nic výjimečného, je u všech na vysoké úrovni. Na Matouškovi je vidět, že si prošel druhou ligou, Šíp má určitě velké předpoklady, hodně spolu komunikujeme, aby rostl dál, protože určitě potenciál má.

Už víte, v jaké základní sestavě vstoupí Sigma do ligy?
O základní sestavě máme jasno z osmdesáti procent. Máme dvě tři pozice, u kterých trošku váháme, o kterých se rozhodneme až v posledních dvou dnech.

Začínáte na Spartě, kde jste působil. S jakými pocity půjdete do zápasu? Chcete se bývalému zaměstnavateli ukázat, revanšovat se? Je to pro vás specifické utkání?
Pocity jsou spíše v očekávání pikantnosti toho souboje, že se to zrovna takhle sešlo. Čeká nás soupeř s nejvyššími ambicemi, z toho důvodu to bude velmi dobrá prověrka na úvod. Ale nemáme se čeho bát. Chceme do toho zápasu jít s touhou, s vášní a ukázat, že fotbal umíme také velmi dobře.

Berete jako nějakou výhodu, že jste ve Spartě poměrně nedávno působil?
Mně už to připadá jako relativně dlouhá doba. Ale asi v tom žádná výhoda nebude. To mužstvo je poměrně jiné, než když jsem tam působil. Je to, jak už jsem řekl, svým způsobem pikantní souboj pro mě osobně. Ale není to určitě nic mezi Spartou a Jílkem. Koncentruju se na mužstvo, na to, abychom podali dobrý týmový výkon a zahájili soutěž dobrým důstojným výkonem a byli se od toho schopni odrazit do sezony.

Sparta hrála evropský pohár proti Rapid Vídeň. Naznačilo vám to utkání něco vzhledem k sobotě?
Ukázalo to hlavně v prvním poločase na sílu Sparty. Myslím si, že pokud by byla produktivní, tak si asi odvezla lepší výsledek. Na druhou stranu to zároveň potvrdilo ty věci, od kterých bychom se rádi odrazili i my. Myslím si, že jiná cesta než herní aktivitou nevede.

V čem bude Sparta nejnebezpečnější?
V první řadě je potřeba říct, že úplně nevíme, v jaké sestavě nastoupí, je to těžko čitelné. Jistě na to bude mít vliv i odveta s Rapidem. Na druhou stranu disponuje vysokou individuální kvalitou hráčů, to všichni víme. Od nás bude potřeba, abychom hráli hodně zodpovědně a dobře do defenzivy a byli také dost odvážní a kvalitní směrem dopředu a nebáli se hrát. Myslím si, že jediná cesta je nečekat na to, co Sparta vymyslí. Budeme muset tlačit na to, abychom ji donutili k chybám, abychom si i my vytvořili nějaké příležitosti.

Pokud zvítězíte, budete to brát jako satisfakci?
Absolutně ne.

Další články