Zde může být vaše reklama.

HFK trénuje legenda Bokij: Chtěli bychom vyhrávat každý zápas

Bokij: Chtěli bychom vyhrávat každý zápas

foto: Petr Pelíšek

23. 07. 2021 - 20:40

Na fotbalový stadion v Olomouci se opět vrací Alexander Bokij (1957). Legenda SK Sigma je pro novou sezonu trenérem divizního 1.HFK Olomouc. Mančaft převzal v pondělí, u týmu nahradil Jiřího Derca, který zamířil na zahraniční angažmá. Už zítra ho čeká ostrý start, Holice hraje předkolo domácího poháru ve Skašticích. „Chtěli bychom vyhrávat každý zápas, nebo alespoň neprohrávat. A pohár, ten je vždy specifický, tam může porazit každý každého,“ řekl Bokij.

Jste trenérem 1.HFK Olomouc. Jak se to sešlo, že jste kývl na nabídku Holice?
Jirka Derco odešel do zahraničí, nabídl moji kandidaturu. Mluvili jsme spolu, jednali jsme s klubem. Přišel jsem se podívat na tréninky, na zápasy, pak jsem se rozhodl, že tady nějakou, možná i delší (směje se) dobu budu působit.

Chyběl vám fotbal, to být přímo na hřišti?
Samozřejmě. Když to děláš celý život, tak ti to chybí. Měl jsem sice nějakou pauzu, ale úplně mimo fotbal jsem zase nebyl. Pořad se něco dělo, někdo něco potřeboval zařídit, připravit, nachystat, pomoci nějakým hráčům. Takže to byla pořád nějaká jednání související s fotbalem, neustále jsem byl v kontaktu s fotbalem.

Ale takový ten každodenní pobyt na trávníku, ten tréninkový rytmus.
Neřekl bych přímo, že mi to chybělo. Ale občas ano, to když si člověk řekne – tak tohle bych dělat jinak, tuhle chybu bych opravil. Určitě tam něco takového bylo. Chuť vrátit se k tomu každodennímu trénování.

V Holici trénujete od pondělí. Sezonu začínáte pohárem už zítra. To není zrovna moc času na to něco s týmem připravit.
Stihnu se jen seznámit s hráči, s jejich schopnostmi, vidět je. Je to samozřejmě málo času, skoro vůbec žádný. Jsou tady převážně snaživí mladí hráči, chybí trošičku zkušenosti.

Několik zkušených hráčů v kádru ale je, bratři Vyskočilovi, Mazouch nebo Laštůvka.
Ano. Jsou výborní v tréninkovém procesu, kluci je poslouchají, mají samozřejmě svoji kvalitu. Uvidíme, jak to bude fungovat na hřišti, protože zase jsou o rok starší. Ale jsou to výborní kluci.

Nemáte trošku obavy, že práce bude třeba zbytečná, protože na rozdíl od profesionálních soutěží korona opatření znehodnotila poslední dvě sezony?
To je pro všechny stejné. Co bude, to nikdo neví, jestli zase budou nějaké vlny, třetí, čtvrtá, pátá … Ale hlavně, že se můžeme normálně připravovat a hrát, klukům už se také po fotbale stýskalo.

Začínáte pohárem ve Skašticích. Jaký máte cíl? Jistěže postoupit, proto se fotbal hraje, pro výhry.
Samozřejmě. Chtěli bychom vyhrávat každý zápas, nebo alespoň neprohrávat. A pohár, ten je vždy specifický, tam může porazit každý každého.

Jak dlouho bude trvat, než bude Holice hrát tak, jak byste si představoval?
Trvá to minimálně tři měsíce, aby si hráči zvykli na tréninky, na intenzitu, na to, co po nich budeme požadovat. Ale co vidím v této soutěži, tak všichni mají nějaké nedostatky, chybí peníze a tím pádem i kvalitní hráči. Ovšem to jsou podmínky, které jsou pro všechny stejné. A co se týče našeho mužstva, tak bychom ještě chtěli kádr doplnit a vedení klubu na tom pracuje.

Věříte, že se do Holice podaří přitáhnout diváky? Před lety tam chodily, ještě kdy hrávali Roman Sedláček nebo Radek Drulák, davy.
Jasně. Když budeme hrát dobře, budeme vyhrávat, tak proč by neměli chodit diváci. Proč by se neměli přijít podívat na to, že Holice hraje kvalitní fotbal, umí dávat góly, vytváří si šance. Myslím, že se diváci vrátí.

Další články