Zde může být vaše reklama.

Smlouva na další rok Buchta pokračuje v Sigmě, chystá se na novou sezonu

Buchta pokračuje v Sigmě, chystá se na novou sezonu

18. 06. 2019 - 18:24

Brankář Miloš Buchta (1980) už je nejstarším hráčem, který kdy v první lize nastoupil za SK Sigma Olomouc. V minulém soutěžním ročníku v této statistice vystřídal Radima Kučeru. A pokud bude chytat v nové sezoně, stane se prvním hráčem, který za Sigmu hrál v devětatřiceti letech. Je to pravděpodobné, v klubu prodloužil smlouvu o další rok. „Vždycky chci odtrénovat to, co ostatní, úlevy jsem nikdy nechtěl. Ale pokud to bude těžké, tak mám věk na to, abych si sem tam řekl o nějaké úlevy,“ řekl Miloš Buchta.

Jakou máte téměř v devětatřiceti letech chuť do letní přípravy?
Stále stejná. Věk sice nezastavíte, ale abyste stačil mladším kolegům, tak tomu musíte pořád dávat sto procent. Myslím si, že dovolená byla dostatečně dlouhá na to, abychom si odpočinuli. Měli jsme sice individuální tréninkové plány, ale teď nám začne to terno. Co v přípravě natrénujeme, z toho pak budeme v sezoně těžit. Věřím, že k tomu přistoupíme na sto procent a budeme dobře připravení.

U týmu je nový trenér. Je to pro kabinu nový impulz? Víte, co od Radoslava Látala můžete čekat?
Změna trenéra je pro každého hráče určitě nový impulz, chce se ukázat. Chce mu dokázat, že místo v sestavě bude patřit právě jemu. Víme, co od něj čekat, máme informace, že to bude trošku tvrdší, ale každý trenér má svoje, má věci, kterým věří. Proto je Latoš úspěšný a věřím, že bude úspěšný i teď v Sigmě. My tomu musíme věřit, jít tomu naproti.

Vy jste Olomouci po celou dobu angažmá trenéra Václava Jílka.
Určitě to byl velký přínos. Jeho tréninky měly hlavu a patu, je vidět, že tomu Venca rozumí. Nebylo to tolik náročné, jak jsem byl zvyklý z Rumunska. Ale jeli jsme pořád konstantně, mělo to úroveň. Musíme mu poděkovat, některé kluky určitě posunul výkonnostně dál. A věřím, že se mu to bude dařit i ve Spartě. Musíme mu poděkovat za skvělou práci. A stejně věřím, že se bude i Latošovi dařit v Sigmě.

Jak to bude s vaší budoucností? Prodloužil jste smlouvu o další rok.
Už jsem se smál, že budu jako brankář Černý, když byl v Anglii. Ten tuším ve čtyřiatřiceti končil a pak ještě pětkrát o rok prodloužil. Cítím se dobře, dostal jsem ještě na rok smlouvu. A bude na mě, jestli budu stíhat a držet krok s těmi mladšími. Pokud ano, tak uvidíme. Nechci předbíhat, jestli to bude poslední sezona nebo budu ještě dva tři roky chytat. Půjdu zápas od zápasu, trénink od tréninku. Pokud na to budu mít a budu se cítit dobře, tak uvidíme, co bude dál.

Hrála ve vašem prodloužení smlouvy roli změna trenéra?
Ani ne. Trenérů už jsem zažil hodně. Latoš bude mít zase jiné metody a těším se na ně. Podle toho plánu to bude asi trošku tvrdší. Ale alespoň zjistím, jestli na to ještě fyzicky budu mít. Věřím, že to zvládnu, všichni v kabině od začátku mákneme a každý se bude chtít prosadit na svoje místo. Konkurence je vždycky dobrá, uvidíme za měsíc, jak se tým poskládá.

Jak vidíte možnosti Sigmy pro novou sezonu?
Kádr je silný, hráči budou mít s novým trenérem novou motivaci. A pokud by ještě přišli dva tři zkušení hráči, podle možností, tak když chytíme začátek sezony, který se nám loni nepovedl, tak to bude dobré, síla mužstva zůstala stejné. Ano, odešel nám Kalvi, ale jeden hráč se dá vždycky nahradit, horší by bylo, kdyby odešli tři, čtyři najednou, to už by bylo těžší.

A jaká bude váš osobní cíl do sezony?
Být zdravý. Být konkurence schopný. Samozřejmě každý by chtěl chytat, ale tady nejde o jednotlivce, tady jde o cíl. A my jsme si dali za cíl, abychom vůbec nebyli v té spodní skupině, v té situaci, jako minulou sezonu. No a osobně bych byl rád, aby příprava proběhla v pořádku a byl jsem na sezonu dobře nachystaný a pak se uvidí.

Další články